Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС избра Радина Хаджикирева за административен ръководител на Районен съд – Първомай

12 юли 2022 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно избра Радина Хаджикирева за административен ръководител – председател на Районен съд – Първомай.

Тя има над 6 години юридически стаж в органите на съдебната власт като съдия. Професионалната ѝ кариера започва през 2016 г. като младши съдия в Окръжен съд – Хасково, след което с решение на Съдийската колегия по протокол № 21/26.06.2018 г. е назначена на длъжност „съдия“ в Районен съд – Свиленград. Като мотиви за участие в процедурата тя посочва придобитите професионални качества и умения, натрупания житейски опит и решителност, способност за работа в екип и социални и комуникативни умения, с които може да допринесе за развитието на институцията и за решаване на нейните проблеми. Съобразявайки спецификите на Районен съд - Първомай, и познавайки работа в други съдилища, тя възнамерява да приложи добри практики и да съдейства за повишаване на доверието в съдебната система. Радина Хаджикирева посочва, че предвид създадената много добра организация на работа в съда, набелязаните от нея цел са в посока надграждане на постигнатото. Тя ще работи за повишаване на показателите за срочност и качество, за ефективност на административното обслужване, създаване на по-добри материално-битови условия за работа и за обслужване на гражданите, както и за повишаване на общественото доверие. Планира се предприемане на мерки за подобряване на срочността при разглеждането на делата и изготвянето на съдебните актове, като изготвяне на ежемесечни справки за спазване на сроковете, увеличаване на броя на приключените в тримесечен срок дела, осигуряване на равномерна натовареност на съдебните състави, предоставяне на повече възможности за обучение и повишаване на квалификацията на магистратите и на съдебните служители. Като приоритет съдия Хаджикирева поставя също поддържането на спокойна работна среда, укрепване на съдебната администрация и провеждане на периодични срещи между съдии и съдебни служители за обсъждане и подобряване на дейността. Тя счита за особено важно разрешаването на проблема с приземния етаж на съдебната сграда, и се ангажира активно да взаимодейства с ВСС за извършване на необходимия ремонт и привеждане на наличните помещения за ползване от съда. Кандидатът предвижда мерки за гарантиране на максимална прозрачност и за осигуряване на взаимодействие с другите съдилища, прокуратури, разследващите органи и останалите институции, имащи отношение към работата на съда, при спазване на принципа на независимост на съдебната власт. За повишаване на прозрачността се набелязват дейности, свързани с комуникацията с медиите и за повишаване на правната култура на младите хора.

Севдалин Мавров, Атанаска Дишева, Олга Керелска - членове на ВСС, и Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, поставиха на съдия Хаджикирева въпроси относно кадровата обезпеченост на Районен съд – Свиленград, където тя правораздава в момента, за мнението ѝ за необходимостта от специализация в малките районни съдилища, както и за мястото на тези органи на съдебната власт при реформата на съдебната карта.

Подкрепа за кандидата заявиха Вероника Имова, Атанаска Дишева и Даниела Марчева - членове на ВСС, като се мотивираха с притежаваните от нея професионални и етични качества, с показаната мотивация и амбиция да работи за развитието на съда, за който кандидатства. Посочена бе дадената от общото събрание на Районен съд – Асеновград, в което участва съдията от Районен съд – Първомай, подкрепа за нейната кандидатура. Акцентирано бе на визията на кандидата за правораздаване в малък съд и на нейната готовност да се реализира в него. Обърнато бе внимание, че Районен съд – Първомай няма административен ръководител от 2017 г., и с назначението се разрешава както кадрови, така и административен проблем.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд