Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС прие за сведение решение на ВАС за отмяна на дисциплинарно наказание, наложено на съдия от СГС. Възобновено е дисциплинарно производство срещу съдия от РС – Пловдив и е отказано образуване на производство по предложение на ИВСС

12 юли 2022 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет прие за сведение решение № 6305/27.06.2022 г. на Върховния административен съд – петчленен състав – II колегия, по административно дело № 9363/2021 г., с което е оставено в сила решение № 7646/24.06.2021 г., постановено по административно дело № 2550/2021 г. на тричленен състав на ВАС, шесто отделение, с което се отменя решение по т. 3.3 от протокол № 1/19.01.2021 г. на съдийската колегия на ВСС, за налагане на дисциплинарно наказание – намаляване на основното трудово възнаграждение с 10 на сто за срок от шест месеца на Любка Голакова – съдия в Софийски градски съд.

Колегията прилага решението към кадровото дело на съдията.

Съдийската колегия на ВСС на основание чл. 44, ал. 1 от Административнопроцесуалния кодекс, във връзка с чл. 328 от Закона за съдебната власт, възобнови производството по дисциплинарно дело № 3/2021 г. по описа на ВСС. Основание за възобновяване на дисциплинарното производство срещу Деян Вътов – съдия в Районен съд – Пловдив, е приключилото с влязъл в сила съдебен акт по гражданско дело № 497/2022 г. на Софийския районен съд.

Съдийската колегия отказа да образува дисциплинарно производство по направеното от Инспектората към ВСС предложение за налагане на дисциплинарно наказание на Мария Иванова-Даскалова – съдия в Административен съд – Варна. Като част от мотивите при вземане на решението, се считат разискванията по т. 8 и т. 9 от протокол № 12/22.03.2022 г. от заседание на СК, които включват съображения за висящото дело № 7/2022 г. на Конституционния съд, по което се очаква решение. Актът за резултати от извършената проверка в Административен съд – Варна, възложена със заповед на главния инспектор на ИВСС, се изпраща на председателя на Върховния административен съд и на министъра на правосъдието, по компетентност. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд