Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС повиши четирима съдии във Върховния касационен съд – Търговска колегия

12 юли 2022 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет повиши в длъжност класираните кандидати за заемане на 4 длъжности „съдия“ във Върховния касационен съд – Търговска колегия, съгласно обявения конкурс с решение на СК по протокол № 18/11.06.2019 г. (обн. ДВ, бр. 49/21.06.2019 г.).

На основание чл. 160 и чл. 193, ал. 3 от Закона за съдебната власт, колегията повиши Людмила Цолова, Мадлена Желева, Анжелина Христова-Борисова и Васил Христакиев – съдии в Апелативен съд – София, на длъжност „съдия“ във Върховен касационен съд – Търговска колегия, считано от датата на встъпване в длъжност.

На основание чл. 35, ал. 7 от Наредба № 1 от 09.02.2017 г., е прекратена конкурсната процедура по отношение на кандидата Катя Пенчева – съдия в Апелативен съд – Пловдив, поради постъпил отказ за участие. Това решение подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

Поради попълване на местата, е прекратено гласуването за останалите кандидати, участвали в конкурса за повишаване в длъжност „съдия“ във ВКС – Търговска колегия.

На повишените магистрати е възложено да изготвят съдебните актове по обявените за решаване дела.

Решенията подлежат на обжалване в 7-дневен срок от обявяването им пред Върховния административен съд.

По предложение на председателя на Върховния касационен съд – съдия Галина Захарова, колегията допусна на основание чл. 60, ал. 1 от АПК предварително изпълнение на решението, с което са повишени четиримата магистрати. В мотивите бе изтъкната изключителната важност на кадровия проблем в Търговската колегия на ВКС, която заседава в критично намален състав – към момента при щат от 27 съдии, титулярите са само 16. В тази му част, решението за предварително изпълнение подлежи на обжалване пред ВАС в 3-дневен срок.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд