Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС оптимизира щатната численост на Софийска градска прокуратура и на Окръжна прокуратура - Русе

14 юли 2022 година

Пленумът на Висшия съдебен съвет съкрати, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, щатната численост на Специализирана прокуратура с 6 свободни длъжности „прокурор“ и съответно разкри 5 длъжности „прокурор“ в Софийска градска прокуратура и една длъжност в Окръжна прокуратура - Русе, считано от датата на вземане на решението.

Щатната численост на СГП е оптимизирана, във връзка с предстоящото влизане в сила на ЗИД на ЗСВ (обн. ДВ, бр. 32/26.04.2022 г.), по силата на който специализираните прокуратури се закриват, а наблюдаваните от тях преписки и досъдебни производства ще бъдат пренасочени към съответните окръжни прокуратури. Според първоначално проучване, преобладаващата част от делата на Специализираната прокуратура ще бъдат насочени към СГП. В резултат на новоразкритите длъжности ще се постигне по-равномерната натовареност в СГП, където е налице устойчива тенденция за повишаване на показатeлитe за натовареността по щат и действителната натовареност на един прокурор, които значително надвишават средните за страната през последните три години.

Увеличаването на щатната численост на Окръжна прокуратура – Русе ще допринесе за балансиране на натовареността в органа, който е на челните позиции в страната по показателя.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд