Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС определи представители в работна група към МП, във връзка с централната компонента изградена по проекта за видеоконферентни връзки във фазите на досъдебното и съдебното производство, и трансгранично сътрудничество в правораздаването

14 юли 2022 година

 

Пленумът на Висшия съдебен съвет определи Севдалин Мавров – член на Висшия съдебен съвет, Димитър Ненов – директор на дирекция „Правна“ , и Тодор Събчев – директор на дирекция „Информационни технологии и съдебна статистика“ в АВСС, за участие в работна група към Министерство на правосъдието със задача регламентиране на начин и ред за прехвърляне на административните права на централната компонента, изградена по проект „Изграждане на средства за видеоконферентни връзки и тяхното използване във фазите на досъдебно и съдебно производство, включително и при трансгранично сътрудничество в правораздаването“. На представителите на ВСС е указано в предстоящата работа на групата да съобразяват дейността си с решения на Комисия по правни въпроси (КПВ) към пленума на Висшия съдебен съвет, взети по т. 1 от протокол № 10/10.05.2021 г., т. 2 от протокол № 5/28.02.2022 г. и с решения на Комисия „Професионална квалификация и информационни технологии“ към пленума на Висшия съдебен съвет, взети по т. 1 от протокол 10/04.04.2022 г. и по т.6 от протокол № 19/27.06.2022 г.

През м. май 2021 г. КПВ по повод обсъждане на Правилата за реда за съхранение, предоставяне и изтриване на записи от проведени чрез видеоконферентна връзка съдебни заседания, изслушвания, разпити и други, които се съхраняват в централната компонента в Министерство на правосъдието и след преглед на относимата нормативна уредба е констатирано, че липсва нормативно основание за съхранение от страна на министерството на тази информация. Впоследствие през месец февруари 2022 г., във връзка с молба от МП за изготвяне на проект на споразумение, регламентиращо прехвърлянето на правата на администриране върху централната компонента, Комисията по правни въпроси е счела, че ВСС също не разполага с нормативно основание за администриране на централната компонента, като е уведомила министъра на правосъдието, че хипотезата, при която ВСС би имал законово основание да администрира централната компонента предполага изменения и допълнение на действащи нормативни актове.

Комисия „Професионална квалификация и информационни технологии“ през 2022 г. е подкрепила становището на КПВ и са уведомили министъра на правосъдието, че 4създаването на организация на работа с централната компонента, ситуирана в МП, която да отговаря на законовите разпоредби, уреждащи видеоконференцията в ГПК, НПК и АПК е от компетентността на министъра на правосъдието, бенефициент по проекта“. Решението е препотвърдено и през м. юни 2022 г., във връзка с искане на министъра на правосъдието за сформиране на работна група за регламентиране на начин и ред за прехвърляне на административните права на централната компонента.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд