Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС избра Ивета Такова за втори мандат административен ръководител на Районен съд – Радомир

19 юли 2022 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно избра с 9 гласа „за“ Ивета Такова за втори мандат административен ръководител – председател на Районен съд – Радомир. В процедурата участва и Антон Игнатов – съдия в Районен съд – Радомир, не получи подкрепа.

Съдия Такова има над 22 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Професионалната ѝ кариера започва през 2000 г. като „младши съдия“ в Окръжен съд – Перник. С решение на ВСС по протокол № 2/15.01.2003 г. е назначена на длъжност „съдия“ в Районен съд - Радомир, която изпълнява и към настоящия момент. От 25.07.2016 до 25.07.2021 г. е била председател на районния съд, като от 26.07.2021 г. изпълнява функциите „административен ръководител“.

Тя кандидатства за втори мандат въз основа дългогодишния си професионален опит, придобития управленски капацитет, постигнатите резултати в дейността на съда и създадената колегиална атмосфера. При представянето си пред членовете на ВСС, кандидатът се ангажира, заедно с екипа на Районен съд – Раднево, да отстоява постигнатото до момента, и заяви, че качественото управление се основава на приемственост и утвърждаване на добрите практики в съдебната система, при надграждане на постиженията, за гарантиране на ефективност и професионализъм в работата на съда. Съдия Такова набелязва като приоритети поддържането на качествено и бързо правосъдие, укрепване и усъвършенстване на кадровия потенциал на съда за постигане на оптимални резултати, развитие на електронното правосъдие, повишаване на прозрачността, отчетността, публичността, и на общественото доверие в съдебната система. В тази връзка тя предлага за по-добра координация и бързина при техническото обработване на делата, да продължат работа създадените постоянно действащи екипи от съдия – съдебен деловодител – съдебен секретар. Кандидатът акцентира на значението на комуникацията между магистратите и служителите. Тя възнамерява да продължи установената практика за редовно свикване на общи събрания на магистратите от Районен съд – Радомир, за обсъждане на начините за преодоляване на противоречивата съдебна практика и за осигуряване на предвидимост на правораздавателната дейност. За повишаване на срочността се предвижда изготвяне на ежемесечни справки за спазване на законовите срокове, запознаване на магистратите с тях и обсъждане на общите събрания на съдиите.

Ивета Такова набелязва също мерки за повишаване на квалификацията на съдиите и служителите, за подобряване на административната дейност на съда и неговото взаимодействие с други институции. Тя поставя приоритет на провежданите на местно ниво обучения, както и на доразвиването на създадената във вътрешната мрежа на съда „Електронна библиотека“, в която се оповестяват материали от проведените такива. Според нея трябва да се осигури закупуване на техника за осъществяване на видеоконферетна връзка при съдебни заседания.

Подкрепа за кандидата заявиха Драгомир Кояджиков и Атанаска Дишева – членове на ВСС, като акцентираха на реализирания първи управленски мандат, на показаното добро познаване на работата на съда и нейното успешно представяне в изслушването.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд