Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС поощри Вилиян Петров - съдия в Апелативен съд - Варна, с отличие „личен почетен знак първа степен - златен“ и с парична награда

19  юли 2022 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет поощри, на основание чл. 303, ал. 2, т. 2, буква „а“ и ал. 3, т. 1 от ЗСВ, Вилиян Петров - съдия в Апелативен съд - Варна, с отличие „личен почетен знак първа степен -

златен“, както и с парична награда в размер на 1000 лева за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.

Съдия Петров е поощрен по предложение от Ванухи Аракелян – председател на Апелативен съд – Варна. Той има над 36 години юридически стаж в съдебната система. Работил е като стажант-съдия в Окръжен съд – Варна, арбитър и зам.-главен арбитър в Държавен арбитраж, като съдия в Окръжен съд – Варна, а от 04.01.1999 г. в Апелативен съд – Варна, Търговско отделение.

В предложението е посочено, че съдия Петров в дългия си професионален стаж е разглеждал различни видове дела, като голяма част от които със значителна фактическа и правна сложност. Неговите актове са добре обосновани и мотивирани, изготвени на точен, разбираем и достъпен за страните език. Като съдия в Апелативен съд – Варна Вилиан Петров демонстрира отлична теоретична подготовка и доказана висока квалификация, и се ползва с голям авторитет и професионално признание.

Подкрепа за отличието заяви Атанаска Дишева – член на ВСС, като акцентира на неговия принос за разрешаване на определен вид съдебни производства.

Поради навършване на 65-годишна възраст съдия Петров се освобождава от заеманата длъжност, считано от 17.09.2022 г.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет освободи, на основание чл. 160 във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 1 от ЗСВ, Рая Йончева от заеманата длъжност „съдия“ в Окръжен съд – Разград, считано от 01.09.2022 г.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд