Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС делегира правомощия на комисии „Бюджет и финанси“ и „Управление на собствеността“ за вземане на решения по управлението на бюджета и имотите на съдебната власт

21 юли 2022 година

 

Пленумът на Висшия съдебен съвет делегира допълнителни правомощия на комисия „Бюджет и финанси“ и на комисия „Управление на собствеността“ за периода след последното заседание през м. юли т. г. до първото заседание на Пленума на ВСС през м. септември 2022 г.

Комисия „Бюджет и финанси“ в състав не по-малко от четирима нейни членове  ще приема решения, свързани с плащания и с финансирането на органите на съдебната власт, и взаимоотношенията с компетентните държавни органи, във връзка с бюджета на съдебната власт. Тя ще разрешава корекции по бюджетите на органите на съдебната власт и ще упражнява правомощия в качеството си на първостепенен разпоредител с бюджет по искания на второстепенните разпоредители с бюджетни средства.

Комисията ще взема и решения за предоставяне на информация в Министерство на правосъдието, във връзка с изготвяне на проект на бюджета на съдебната власт за 2023 г. и бюджетните прогнози за 2024 г. и 2025 г. Съгласно Решение на Министерски съвет № 38/27.01.2022 г. за бюджетната процедура за 2023 г. в срок до 02.09.2022 г. министърът на финансите дава указания на първостепенните разпоредители с бюджет и определя сроковете за подготовката и представянето на годишните проекти за бюджети за следващата календарна година и актуализираните бюджетни прогнози за 2024 г. и 2025 г.

Комисия „Бюджет и финанси“ също в състав не по-малко от четирима нейни членове ще приема решения, свързани с организиране управлението и стопанисването на сграден фонд за нуждите на съдебната власт, както и за утвърждаване на актуализирано поименно разпределение на капиталови разходи по параграфи „Основен ремонт на ДМА“ и „Придобиване на ДМА“ в рамките на утвърдената годишна задача за 2022 г. и след съгласуване с Комисия „Бюджет и финанси“.

Комисиите ще уведомят за приетите решения през посочения период на първото заседание на Пленума на ВСС през месец септември 2022 г.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд