Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет откри процедура за подбор на 6 европейски делегирани прокурори от Република България

27 юли 2022 година

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет откри,  на основание чл. 5, ал. 1 от Правилата за подбор на кандидати за европейски делегиран прокурор, процедура за подбор на 6  европейски делегирани прокурори от Република България. Заявления за участие в процедурата могат да се подават в 30 - дневен срок от публикуване на обявлението на официалната интернет страница на Висшия съдебен съвет чрез деловодството на Висшия съдебен съвет (гр. София 1000, ул. „Екзарх Йосиф” № 12), лично или чрез изрично упълномощено лице, по пощата с обратна разписка или по електронен път на електронен адрес - vss@vss.justice.bg, подписано с квалифициран електронен подпис на заявителя.

Процедурата ще бъде проведена на три етапа - допускане по документи на кандидатите, изслушване на допуснатите и обявяване на кандидатите, като датата, мястото и началния час на изслушване на допуснатите кандидати ще се обяви допълнително с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Колегията чрез жребий избра Стефан Петров, Калина Чапкънова и Пламен Найденов - членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, за членове на Комисия по допустимост на кандидатите в процедура.

Откриването на нова процедура за попълване на състава на европейските делегирани прокурори, излъчени от Република България, се мотивира с постъпило писмо от европейския главен прокурор, след честванията на първата годишнина на Европейската прокуратура, проведени на 1 юни 2022 г., за увеличаване броя на европейските делегирани прокурори за България от първоначално договорените 10 на 15. Искането е с оглед високата натовареност и очакванията Европейската прокуратура да се увеличи след новата годишна финансова рамка и действащия инструмент за възстановяване NextGenerationEU. В писмото се посочва, че увеличеният брой европейски делегирани прокурори е в съответствие на извършено преизчисление на натовареността, съгласно приета методология.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд