Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Публикувани са първите получени заявления в процедурата за подбор на 6 европейски делегирани прокурори от Република България

25 август 2022 година

Първите получени заявления за участие в четвъртата процедура за подбор на европейски делегирани прокурори от Република България са на Михаела Райдовска и на Марио Томов - прокурори в Софийска градска прокуратура. Те са публикувани на интернет сайта на ВСС в раздел „Процедура за подбор на кандидати за 6 (шест) европейски делегирани прокурори от Република България“.

Процедурата за 6-ма европейски прокурори е откритата с решение на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по протокол № 29/27.07.2022 г. и се провежда на три етапа – допускане по документи на кандидатите, изслушване на допуснатите кандидати и обявяване на решението за одобряване на кандидати за европейски делегирани прокурори. С посоченото решение е определена Комисия по допустимост на кандидатите, в състав трима членове на прокурорската колегия на ВСС: Стефан Петров, Калина Чапкънова и Пламен Найденов.

Приетите от Колегията Правила за подбор на кандидати за европейски делегиран прокурор (чл. 4, т. 1 – 6) поставят изисквания кандидатите да бъдат действащи съдии, прокурори или следователи; да са придобили статут на несменяемост; да имат оценка „Много добра“ от последното проведено атестиране; да имат най-малко 8 години юридически стаж (по смисъла на чл. 164 ЗСВ) и да са на възраст не повече от 58 години към датата на решението за откриване на процедурата за подбор, както и да владеят английски език на ниво минимум В2 на Европейската езикова рамка.

Допуснатите за участие в процедурата кандидати се изслушват от Прокурорската колегия, като членовете ѝ имат право да гласуват подкрепа за шестима от тях.

Крайният срок за подаване на заявления за участие в процедурата изтича на 26 август 2022 г. (петък).

В момента действащите европейски делегирани прокурори за България са 9.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд