Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
ВСС представи софтуер за преобразуване на глас в писмен тест, който ще бъде внедрен в съдилищата до края на годината

30 август 2022 година

Висшият съдебен съвет представи на пресконференция дейностите по проект „Разработка и внедряване в съдебната система на софтуер за ускорено създаване и възпроизвеждане на актове и други документи чрез диктовка и автоматично конвертиране на гласов запис в текст (voice-to-text) и съпътстващи системи за обработка“.  Той се реализира по договор с Оперативна програма „Добро управление“ с европейско финансиране в размер на 5 933 000 лв. и национално от 1 047 000 лв. 

Ръководителят на проекта г-жа Даниела Марчева – член на Висшия съдебен съвет, и координаторът Александър Ангелов – председател на Софийския районен съд, разясниха спецификите на софтуерния продукт, който транскрибира гласов запис в текст, и целите, които се постигат с неговото въвеждане в съдилищата в края на годината. Уникалният инструмент за дигитализиране на актовете на магистратите позволява вместо ръчно набиране на всеки документ, информацията да се диктува и автоматично да се превръща в писмен текст, позволяващ бързо форматиране - прилагане на граматични и пунктуационни правила, търсене и извеждане на думи, анотиране и други опции за допълнителна текстообработка и референции към всички ключови сегменти от актовете. При разработване на софтуера е използван метода на "дълбоки невронни мрежи", който позволява непрекъснато самоусъвършенстване на продукта. С voice-to-text ще се редуцира над 60 % необходимото на магистратите и съдебните служители време за технически дейности.  Софтуерът е уеб базиран като информационната сигурност е обезпечена посредством класифициран електронен подпис, двуфакторна авторизация и криптиране на информацията. По проекта е осигурена 24 месеца гаранционна поддръжка на продукта. 

Г-н Александър Ангелов акцентира на улесненията, които предоставя този удобен за ползване софтуер, предвид огромния брой на образуваните ежегодно в съдебната система дела.  

Осъществяването на проекта, освен че ще допринесе за процеса на дигитализация в съдебната система, но ще осигури мултиплициращ ефект в структурите на държавната администрация чрез безвъзмездно предоставяне от страна на ВСС като притежател на авторските права върху продукта на правото на ползване от цялата държавна администрация.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд