Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС единодушно избра Гюрай Мурадов за административен ръководител – председател на Районен съд – Карлово

13 септември 2022 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно избра Гюрай Мурадов за административен ръководител – председател на Районен съд – Карлово.

Той има над 22 години юридически стаж в органите на съдебната власт като прокурор и съдия. Професионалната му кариера започва през 2000 г. като младши прокурор в Районна прокуратура – Карлово, където през 2002 г. е назначен на длъжност „прокурор“. В периода 2005 – 2015 г. е два мандата административен ръководител на Районна прокуратура – Карлово, а от 07.03.2016 г. и към настоящия момент е съдия в Районен съд – Карлово.

Съдия Мурадов мотивира своята кандидатура с натрупания житейски и професионален опит и дългогодишната си работа в органите на съдебната власт само в района на Районен съд – Карлово. Той ще се стреми със знанията, уменията и административния си капацитет да допринесе както за своето професионално развитие, така и за реализиране на поставените цели за развитие на съда. Кандидатът сподели, че цени създадената добра организация и атмосфера на работа в Районен съд – Карлово, и счита, че би допринесъл за запазване на постигнатите резултати и за подобряване на дейността му. Сред набелязаните цели за развитие на институцията са повишаване на качеството и срочността на правораздавателната дейност посредством запазване на гражданското и наказателното отделения и специализацията на съдиите, и продължаване на периодичните проверки за неприключили в срок дела. Той акцентира на съдийското самоуправление, затова ще инициира разглеждането от общото събрание на съдиите както на въпроси от неговата компетентност, така и относно управлението на съда, както и на мерки за намаляване на прекомерната натовареност на гражданските съдии. Кандидатът ще насърчава магистратите и съдебните служители за активно участие в обучения за работа с ЕИСС и ЕПЕП, с цел съкращаване на технологичното време за обработване на съдебните актове и книжа. Съдия Мурадов възнамерява да създаде вътрешна програма за обучение с практическа насоченост, в която обучители да бъдат магистрати от по-горните съдебни инстанции. Предлага създаване на нова функционалност във вътрешния информационен бюлетин на съда, която да осъществява обратна връзка от потребителите и да осигурява достъп до сигнали, предложения и становища на магистрати или служители. Той се фокусира върху решаването на проблема със сградния фонд на съда и подобряването на условията за работа. Сред своите приоритети кандидатът включва стриктно спазване на финансовата дисциплина, поддържане на актуална информация на интернет сайта на съда и други.

Въпроси към него поставиха Атанаска Дишева, Цветинка Пашкунова, Олга Керелска - членове на ВСС, и Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, относно необходимостта от провеждане на обществена поръчка за обзавеждане на новата сграда на Районен съд – Карлово, как би реагирал, ако общото събрание на съда не споделя негови управленски становища, относно комуникацията с административния съд като касационна инстанция по дела, във връзка с данни в становището на комисия „Професионална етика“ към СК на ВСС.

Подкрепа заявиха Георги Чолаков – председател на ВАС, Цветинка Пашкунова - член на ВСС, и Галина Захарова – председател на ВКС, като посочиха показаните от кандидата задълбочено познаване на дейността на съда и визия за решаване на неговите проблеми, успешното му представяне в процедурата, демонстрираното умение да отстоява мнението си като толерантно изслушва и преценява позициите на своите колеги. Обърнато бе внимание на полученото положително становище за етичните качества на съдия Мурадов и бе акцентирано на неговите професионални качества – отразени в най-високата атестационна оценка. Подчертана бе заявената подкрепа за него от съдиите в общото събрание на съда.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд