Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съветът за партньорство към Висшия съдебен съвет ще сезира министъра на правосъдието за проблемите в Единния регистър на вещите лица

16 септември 2022 година

Съветът за партньорство към Висшия съдебен съвет (СП) проведе редовно заседание, във връзка с проблемите в работата с вещите лица и експертизите. То бе председателствано от Вероника Имова – член на Висшия съдебен съвет и съпредседател на СП към ВСС. В него участваха Евгени Иванов и Стефан Петров – членове на ВСС, а чрез видеоконферентна връзка се включиха Даниела Ангелова – заместник-председател на Асоциацията на прокурорите в България, Ангелина Лазарова – съдия в Апелативен съд – Варна, Мария Попова – член на Управителния съвет на Асоциацията на българските административни съдии, упълномощена от Владимир Първанов - председател на Асоциацията, и Николай Кръстев – представител на Камарата на следователите в България.

Членовете на СП се обединиха около мнението, че регулацията от по-висока степен, а именно създаването на Закон за вещите лица, ще регламентира по-всеобхватно и пълно всички аспекти при подбора, квалификацията и възнаграждението при работата с експертите. Стефан Петров – член на ВСС, сподели, че в Словакия тяхната дейност е регулирана със закон и е добре в България да се последва тази практика.

В хода на дискусията членовете се запознаха с работата на Единния регистър на вещите лица, който бе представен от съдия Ангелина Лазарова. Тя сподели, че в него са въведени профилите на 5 460 експерти и изброи проблеми при актуализацията на информацията за всеки един от тях, както и общата поддръжка на софтуера.

С мнозинство членовете на Съвета за партньорство към Висшия съдебен съвет решиха да сезират министъра на правосъдието за очертаните основни проблеми с Регистъра, свързани с поддръжката му и с актуализирането на информация относно експертите. Съветът реши да предложи на министъра усъвършенстване нормативната регулация на критериите за подбор на вещите лица, като се установят по-високи стандарти за тяхната квалификация и етични качества. Решено бе да се предложи обсъждане за необходимост от законодателни промени за създаване единен фонд за заплащане на хонорарите на вещите лица, както и механизъм за по-адекватна оценка на качеството и обема на техния труд при формиране на възнагражденията им.

В обобщение, проведеният дебат се отличи със становища за предприемане на две паралелни мерки за справяне с проблемите, във връзка с експертизите - те да се инициират както на нормативно, така и на организационно ниво.

Датата за следващото заседание на Съвета за партньорство както и дневния ред, ще бъдат допълнително обявени на интернет сайта на Висшия съдебен съвет.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд