Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет преизбра Мария Карагьозова за съпредседател на ГС

30 септември 2022 година

Днешното заседание на Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет, председателствано от Мария Карагьозова, започна с приемане на отчета за дейността му за периода от месец октомври 2021 г. до месец септември 2022 г.

Във връзка с Правилата за работа на ГС, членовете единодушно гласуваха Мария Карагьозова - председател на Асоциация "Форум" да продължи да бъде съпредседател за нов едногодишен мандат 2022/2023 г. на ГС от страна на гражданските и професионални неправителствени организации.

Членовете на ГС обсъдиха проект на Закон за сметната палата, представен от „Сдружение на одиторите в публичния сектор“, като единодушно подкрепиха предложението и заедно с мотивите към него, ГС реши да бъде изпратено на Народното събрание. Допълнително бе коментирано иницииране на обществено обсъждане по тази тема.

Предложенията съдържат текстове по отношение на външната оценка за работата на Сметната палата, по повод финансовата й независимост, създаване на нова организационна структура и предложения относно статута на одиторите. Друга част от предложенията са организационни и свързани с мотивиране на одиторите и дигитализиране на Сметната палата.

Председателят на СНЦОП „Обединение на свободните адвокати“ представи пред членовете на ГС становище, във връзка с предложения за изменения в Закона за съдебната власт, като отбеляза, че от своя страна те рефлектират и върху уредбата на електронното правосъдие в Гражданския процесуален кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс. ГС подкрепи становището като реши да го изпрати на министъра на правосъдието с препоръка предложенията да бъдат допълнени в проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт. Становището ще бъде изпратено и до членовете на Висшия съдебен съвет.

Тема за обсъждане на днешното заседание бяха и направените предложения за допълнения в Кодекса за етично поведение на българските магистрати и в Етичния кодекс на съдебните служители, като вносителите – Камарата на следователите в България, акцентираха на използването на социалните мрежи и медии за споделяне на служебна информация. ГС подкрепи конкретните предложения, като реши да ги изпрати на Комисия „Професионална етика“ на Висшия съдебен съвет и на министъра на правосъдието за запознаване.

Следващото заседание на Гражданския съвет към ВСС е насрочено за 18 ноември 2022 г., като дневният ред ще бъде публикуван на интернет страницата на ВСС, в раздел „Граждански съвет“.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд