Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС определи 9 съдии за участие в работна група по проект „Установяване на балансирано разпределение на работното натоварване в съдебната система“ на ЕК

4 октомври 2022 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет определи представители на Висшия съдебен съвет в проектния екип по проект за техническа помощ по реда на Инструмента за техническа подкрепа на Европейския съюз, Регламент (ЕС) 2021/240 на Европейския парламент и на Съвета с предмет „Установяване на балансирано разпределение на работното натоварване в съдебната система“, одобрен от Европейската комисия с определен изпълнител – Съветът на Европа - Европейската комисия за ефективност на правосъдието (CEPEJ).

В работната група ще участват Младен Димитров – председател на Районен съд – Велико Търново, Иваничка Славкова – заместник-председател на Окръжен съд – Варна, Калин Калпакчиев – съдия в Апелативен съд – София, Мария Терзийска – заместник-председател на Окръжен съд – Варна, Десислава Манасиева-Жекова – съдия в Окръжен съд – Варна, Радостина Данаилова – съдия в Софийски градски съд, Елена Янакиева – председател на Административен съд – Варна, Йорданка Матева – заместник-председател на Административен съд – Велико Търново и Явор Колев – председател на Административен съд – Пловдив.

За решението ще бъдат уведомени министърът на правосъдието и избраните участници. Съдиите са излъчени от трите постоянни работни групи - по наказателни дела, по граждански, търговски и фирмени дела, и по административни дела, сформирани от комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“ (КСКНСС).

Проектът е иницииран от КСКНСС, която на 11.10.2021 г. изпрати до Министерството на правосъдието (МП) своето решение за отправяне на проектно искане до ЕК. На 27.07.2022 г. във ВСС е получено писмо, с което МП уведомява, че подаденото проектно искане за техническа помощ от Европейската комисия по реда на Инструмента за техническа подкрепа на Европейския съюз, Регламент (ЕС) 2021/240 на Европейския парламент и на Съвета, с предмет „Установяване на балансирано разпределение на работното натоварване в съдебната система“, е одобрено от Европейската комисия. Тя е определила за изпълнител Съвета на Европа – Европейската комисия за ефективност на правосъдието (CEPEJ), и срок за реализиране – 18 месеца.

Целта на проекта е да се подоби ефективността в управлението и администрирането на съдилищата в Република България, като основният му фокус е изготвянето на препоръки за подобряване на модул „Натовареност“ в Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС), който да разпределя делата между съдиите в съдилищата по справедлив начин. Предвид това е небходимо да се състави по-точна картина на натовареността на съдиите и съдилищата въз основа на усъвършенстван процес на събиране и анализ на съдебни данни.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд