Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра Мария Маркова за административен ръководител на Районна прокуратура - Бургас

12 октомври 2022 година

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, на основание чл. 194б, ал. 1 от Закона за съдебната власт, проведе избор за назначаване на длъжността „административен ръководител – районен прокурор“ на Районна прокуратура – Бургас, в който участва Мария Маркова –заместник – районен прокурор на Районна прокуратура – Бургас, изпълняващ функциите административен ръководител на същата.

Единодушно, Колегията подкрепи кандидатурата ѝ.

Мария Маркова има над 25 години юридически стаж. Професионалната си кариера започва като следовател в Окръжна следствена служба – Бургас, която длъжност изпълнява в периода от 1997 г. до 2006 г. От 2006 г. до 2019 г. е прокурор в Районна прокуратура – Бургас, а от месец април 2019 г. е заместник - районен прокурор в Районна прокуратура – Бургас. С решение на Прокурорската колегия от юли месец 2022 г. е определена за изпълняващ функциите административен ръководител на същата, до избиране на нов.

Прокурор Маркова мотивира участието си в процедурата с натрупания житейски и професионален опит. Тя сподели, че е посветена на наказателното право и кариерата ѝ до момента се развива изцяло в района на гр. Бургас. Акцентира, че ще продължи да доразвива съществуващите добри практики и ще установи нови такива като работи съвместно с колегите си, целейки утвърждаване авторитета на институцията и разгръщането на потенциала на работещите в нея магистрати и съдебни служители.

Основни нейни приоритети са подобряване качеството на прокурорската работа и срочността на разследването, отстояване независимостта на магистратите, осигуряване на спокойна работна обстановка, реално използване на капацитета на Окръжния следствен отдел при Окръжна прокуратура - Бургас, организиране на обучения, както и максимално използване предимствата на информационните и електронните технологии, осигуряващи гъвкавост и оперативност в ежедневната работа в прокуратурата.

Въпроси към кандидата поставиха Калина Чапкънова, Георги Кузманов, Евгени Иванов и Светлана Бошнакова - членове на ВСС, които поискаха нейното мнение за начина на сформиране на ръководния екип, организация на работата на териотриалните отделения, сформирани в следствие на окрупняването на Районна прокурата – Бургас. Прокурор Маркова представи мерки по отношение на броя спрени досъдебни производства. Тя отговори и на въпроси, свързани с приоритизиране на нейните цели за развитието на Районна прокуратура – Бургас, като изложи, че ще работи по приключването на делата с продължителност повече от 2 години за разследване и повишаване броя на тези, които имат 2 - месечен срок на разследване. Коментирано бе обстоятелството, че прокурор Маркова е единствен кандидат в процедурата.

Подкрепа за кандидатурата заявиха Георги Кузманов, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова, Евгени Иванов и Светлана Бошнакова, които се обосноваха със стегнатото и убедително представяне на концепцията на прокурор Маркова за стратегическо управление на дейността на Районна прокуратура – Бургас. Те изразиха мнение, че тя е безупречна, коректна, има добри професионални качества, притежава натрупан административен опит и познава проблемите на прокуратурата.

Членовете на Колегията я поздравиха за смелостта и желанието ѝ да ръководи една голяма като численост и като територия районна прокуратура.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд