Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС даде указания на органите на съдебната власт относно провеждането на профилактични прегледи и оценката на зрението на работещите в съдебната система

13 октомври 2022 година

Пленумът на Висшия съдебен съвет указа на административните ръководители на органите на съдебната власт, че изплащането на средствата за задължителни периодични медицински прегледи на магистрати и съдебни служители, във връзка с изискванията на чл. 287 от Кодекса на труда, и съобразно разпоредбите на чл. 8 и чл. 9 от Наредба № 3 от 28.01.1987 г. за задължителните предварителни и периодични медицински прегледи на работниците, следва да се извърши в срок до 15.11.2022 г. в рамките на утвърдените им бюджети.

Пленумът указа на административните ръководители на органите на съдебната власт, че изплащането на средствата за преглед на очите и оценка на състоянието на зрението, както и за корекция на зрението на работещите с видеодисплеи, съгласно изискванията на чл. 275, ал. 1 от Кодекса на труда и чл. 9, ал. 1 и ал. 2 от Наредба № 7/15.08.2005 г. за минималните изисквания за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд при работа с видеодисплеи, следва да се извърши в същия срок, в рамките на утвърдените им бюджети.

Средства за профилактични прегледи и очила са заложени по бюджетите на съдилищата при разработването на бюджетите на органите на съдебната власт, утвърдени с решение по т. 5 от протокол № 3/20.01.2022 г.

ПВСС обърна внимание на административните ръководители, относно отговорностите им за осъществяване на добро финансово управление и контрол, както и че след утвърждаване на бюджетите за съответната година, следва да осигурят разпределение на заложените средства, което осигурява поемане на приоритетните задължения, включително тези за задължителни периодични медицински прегледи и за корекция на зрението.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд