Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС покани министър Атанас Пеканов и експерти за среща относно проект по НПВУ

13 октомври 2022 година

Пленумът на Висшия съдебен съвет отложи за 20.10.2022 г. разглеждането на доклад за изпълнението към 07.10.2022 г. на дейности по проект инвестиция „Укрепване, доразвитие и надграждане на Единната информационна система на съдилищата“, финансирана по Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България.

Пленумът на ВСС покани г-н Атанас Пеканов – заместник-министър председател по управление на европейските средства и неговия екип, както и експерти от дирекция „Националния фонд“ в Министерството на финансите, за участие в обсъждането. Целта е, членовете на ВСС да получат разяснения относно изпълнението на дейностите по проекта. По първата от тях „Надграждане на съществуващите функционалности и създаване на нови функционалности в ЕИСС“ ще бъдат надградени съществуващи модули в ЕИСС и ще бъдат създадени два нови – за централизирано разпределение и за изцяло електронна обработка на заповедните дела, и модул за администриране на провежданите медиации по дела. Техническите характеристики към тези модули обаче трябва да бъдат съобразени с промени в Гражданския процесуален кодекс и в Закона за медиацията, които трябва да бъдат приети от Народното събрание. Предвид това ВСС е в обективната невъзможност да спази междинния срок за сключване на договор за надграждане на ЕИСС - до 31.12.2022 г.

С втората дейност по проекта „Осигуряване на необходимата компютърна техника за работа на съдилищата изцяло онлайн: персонални компютърни конфигурации и лаптопи“ е предвидено да бъде осигурена оборудване за работа на съдилищата изцяло онлайн с ЕИСС като се закупят 3 000 персонални компютърни конфигурации за съдебните служители и 2 200 броя мобилни компютри за съдиите, които ще бъдат разпределени въз основа на одобрения щат за магистрати в съдилищата, без ВАС и административните съдилища, които не използват ЕИСС. Третата дейност „Надграждане на центровете за данни във ВСС“ обхваща доставката на хардуер и софтуер, които ще обезпечат необходимата инфраструктура за пълна дигитализация на съдебните производства и дела, включително и създаването на възможност за гражданите и бизнеса да достъпват и обменят електронни документи със съдебната система, изцяло онлайн (в електронна форма).

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд