Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС прие Методология за програмно бюджетиране в съдебната власт

20 октомври 2022 година

Пленумът на Висшия съдебен съвет прие Методология за програмно бюджетиране в съдебната власт, изготвена по проект по Оперативна програма „Добро управление“ с наименование „Въвеждане на програмно бюджетиране в органите на съдебната власт“ по процедура BG05SFOP001-3.004 чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по силата на Договор № BG05SFOP001-3.004 -0001-C01/29.05.2020 г.

Методологията е част от дейностите по проекта, чието изпълнение трябва да приключи през 2024 г. Тя бе представена от проф. Румен Брусарски от УНСС, който участва със свои сътрудници в проектния екип.

Методологията представлява подпомагащ механизъм за осъществяване на реформа в начина на финансиране на съдилищата, при който бюджетът за годината се определя в зависимост от предоставяните от тях продукти/услуги (брой дела от различен вид) и разходите за тях. Прилагането ѝ води до промяна на философията на бюджетирането в публичния сектор, тъй като се финансира не бюджетната организация като такава, а това, което тя създава (произвежда). За въвеждането на програмно и ориентирано към резултатите финансиране на съдебната власт са дефинирани пет функционални области – „Управление на съдебната власт“, „Правораздаване“, „Спазване на законността“, „Електронно правосъдие“ и „Кадрови потенциал на съдебната власт“.

Възприет е методологичен подход за оценка на разходи средно на един вид дело на ниво отделен съд, което спомага за по-висока точност при оценката. Прилагането ѝ може да способства за получаване на емпирични оценки по предложените показатели и генериране на времеви ред, съответно води до анализи и допълнителни вторични оценки, които да се използват като инструмент за подобряване на ефиктивността на дейността на съдилищата. Предлага се прилагането ѝ в системата на съдебната власт да бъде съпътствано с разработване и внедряване на подходящ софтуерен продукт.

Членовете на ВСС обсъдиха Методологията и поставиха въпроси, дали бюджетното програмиране може да бъде въведено частично в съдебната власт, предвид значението на малките съдилища за осигуряване на достъп до правосъдие и за предоставяне на съдебни услуги, как би се обезпечил възникнал недостиг от средства при увеличаване на броя на делата в различни съдилища, вследствие на социални и законодателни промени, и други. Уточнено бе, че евентуалното въвеждане на програмното бюджетиране в съдебната власт може да стане след приключването на проекта.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд