Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС направи промени в Правилата за определяне на условията, реда и критериите за поощряване на съдии, прокурори и следователи

27 октомври 2022 година

Пленумът на Висшия съдебен съвет прие Правила за изменение и допълнение на Правилата за определяне на условията, реда и критериите за поощряване на съдии, прокурори и следователи. С тях се създава нова точка 18 със следното съдържание:

„По изключение, магистрат се поощрява с отличие и/или награда, без да са налице изискванията на т. 11, т. 12, т. 13 и т. 17, за изключителни заслуги и/или повишаване авторитета на съдебната власт“.

Правилата ще бъдат публикувани на интернет страницата на ВСС, в раздел „Нормативни и вътрешни актове“ – „Актове на ВСС“ – „Вътрешни правила“.

С решението се допуска да бъдат отличени и магистрати, които не са придобили статут на несменяемост. То е свързано с предложение на Миглена Тачева – директор на Националния институт на правосъдието, на основание чл. 303 от Закона за съдебната власт да бъдат поощрени участниците в българския отбор в международното състезание THEMIS на тема „Съдебна етика и професионално поведение“ и техният ръководител. В него участват младши прокурор от Районна прокуратура – Пловдив и двама младши съдии от Окръжен съд – Ловеч и от Софийски градски съд.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд