Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС прие информация за изпълнението на дейности по проект „Укрепване, доразвитие и надграждане на ЕИСС“

27 октомври 2022 година

Пленумът на Висшия съдебен съвет прие за сведение доклад за изпълнението към 07.10.2022 г. на дейности по проект инвестиция „Укрепване, доразвитие и надграждане на Единната информационна система на съдилищата“, финансирана по Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България. Пленумът на ВСС възложи на ръководителя на проекта да уведоми г-н Атанас Пеканов – заместник министър-председател по управление на европейските средства, Централното координационно звено в Администрацията на Министерския съвет, дирекция „Национален фонд“ в Министерството на финансите и Министерството на правосъдието, че ВСС е в обективна невъзможност да изпълни в срок до 31.12.2022 г. заложения междинен индикатор 258,1 „Сключен договор за надграждане на Единната информационна система на съдилищата“.

Проектът се изпълнява чрез три основни дейности, като по първата - „Надграждане на съществуващите функционалности и създаване на нови функционалности в ЕИСС“, ще бъдат създадени два нови модула – за централизирано разпределение и за изцяло електронна обработка на заповедните дела, и за администриране на провежданите медиации по дела. Проектът предвижда сключване на договор за надграждане на ЕИСС до 31.12.2022 г. ВСС обаче е в обективна невъзможност да спази този междинен срок, поради липсата на приети промени в относимите нормативни актове, които да дадат правната рамка за разработване на двата модула.

С втората дейност „Осигуряване на необходимата компютърна техника за работа на съдилищата изцяло онлайн: персонални компютърни конфигурации и лаптопи“ ще се осигури необходимата техника за работа на съдилищата изцяло онлайн с ЕИСС като се закупят 3 000 персонални компютърни конфигурации за съдебните служители и 2 200 броя мобилни компютри за съдиите, които ще бъдат разпределени в съдилищата, без ВАС и административните съдилища, които не използват ЕИСС.

С третата дейност - „Надграждане на центровете за данни във ВСС“ обхваща доставката на хардуер и софтуер, ще се обезпечи необходимата инфраструктура за пълна дигитализация на съдебните производства и дела, включително създаването на възможност за гражданите и бизнеса да достъпват и обменят електронни документи със съдебната система, изцяло онлайн (в електронна форма).

Членовете на ВСС уточниха, че дейностите, включени по проекта за надграждане на ЕИСС с финансиране от НПВУ, са различни от обхванатите в обществената поръчка с предмет „Разширяване на съществуващи, добавяне на нови функционалности и интеграции, и оптимизиране на Единната информационна система на съдилищата“, за чието финансиране са осигурени средства от бюджета на ВСС.

Необходимост от надграждане на ЕИСС е идентифицирано, във връзка със ЗИД на ЗСВ, обн. ДВ, бр. 32 от 26.04.2022 г., с изменения на Правилника за администрацията на съдилищата, с решения на СК на ВСС, свързани с отчитане на натовареността, статистически отчети и отразяването на резултати от инстанционен контрол по делата, както и по отношение на надграждането на ЕИСС с външни системи – интеграцията ѝ с Единния регистър на съдебните заседатели (ЕРСЗ), с Централизираната автоматизирана информационна система „Съдебен статус“, разработвана от Министерството на правосъдието, с разработваната от ВСС система „Voice-to-text“.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд