Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС прие Правила за избор на национален член в Агенцията на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие, негов заместник и помощник на националния член

27 октомври 2022 година

Пленумът на ВСС прие Правила за избор на национален член от Република България в Агенцията на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Евроюст), негов заместник и помощник на националния член. Правилата ще бъдат публикувани на интернет сайта на ВСС в раздел „Нормативни и вътрешни актове“/„Актове на ВСС“/„Вътрешни правила“.

С изменение и допълнение в Закона за съдебната власт (ДВ, бр. 62 от 05.08.2022 г.), чрез създаването на нова т. 22 в чл. 30, ал. 2, законодателят е възложил на ВСС да избира националния член на Република България в Евроюст, негов заместник и помощник на националия член. Това правомощие следва да се осъществи въз основа на подбор, проведен съгласно приети от ПВСС правила.

Проектът на Правила е съобразен с правната рамка, очертана в Регламент (ЕС) 2018/1729 на Европейския парламент и на Съвета от 14 ноември 2018 г. относно Агенцията на Европейския съюз в областта на наказателното правосъдие и за отмяна на Решение 2002/187/ПВР на Съвета. Съгласно този Регламент вяска държава членка, в съответствие със собствената си правна система, командирова към Евроюст по един национален член, който се подпомага от един заместник и помощник. Националните членове и заместници имат статут на прокурор, съдия или представител на орган на съдебната власт с компетентност, равностойна на тази на прокурор или съдия, съгласно националното право. Мандатът на националните членове и техните заместници е пет години и може да бъде еднократно подновен. Критериите, по които държавите членки назначават националните си членове и техните заместници, съгласно чл. 7, § 6 от Регламента са „доказано високо ниво на дългогодишен практически опит в областта на наказателното правосъдие“.

В приетия от ПВСС проект на Правила са разписани разпоредби, уреждащи изискванията към кандидатите, способите за представяне на документите и етапите на избора – допускане, гласуване, изслушване и обявяване на резултатите.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд