Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Директори на 7 столични училища изразиха благодарност към магистрати – лектори в Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ на ВСС

28 октомври 2022 година

С писма до Висшия съдебен съвет и до Софийска градска прокуратура директорите на 91. НЕГ „Професор Константин Гълъбов“, 18. СУ „Уилям Гладстон“, 113. СУ „Сава Филаретов“, 123. СУ „Стефан Стамболов“, 17. СУ „Дамян Груев“, 135. СУ „Ян Амос Коменски“, и на 28. СУ „Алеко Константинов“ в гр. София, изразиха благодарност за реализираните дейности по Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ през учебната 2021/2022 година и заявиха желание те да продължат и през настоящата.

Заявена е специална благодарност към лекторите Капка Милева, Велислав Величков и Катерина Александрова - следователи в Следствения отдел на Софийска градска прокуратура, и Ивайло Петров – прокурор в Софийска градска прокуратура за обогатяващите учениците занимания по теми за съдебната власт, за техните граждански права и отговорности, за необходимостта да се спазват законите и да бъдем активни граждани. Отбелязва се умението на магистратите да мотивират младите хора и да реализират с тях целенасочен и интересен диалог.

Посочва се ползата от предоставените информационни и образователни материали – изготвени от Висшия съдебен съвет, или закупени с целево финансиране от ВСС към органите на съдебната власт – участници в Образователната програмата.

През учебната 2022/2023 година тя ще бъде реализирана за девета поредна година от органите на съдебната власт в партньорство с училища, посочени от Регионалните управления на образованието.

Програмата се провежда в рамките на споразумение между ВСС и Министерството на образованието и науката, актуализирано през 2021 г.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд