Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС единодушно избра Антония Генадиева за втори мандат административен ръководител на Административен съд – Видин

1 ноември 2022 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно избра Антония Генадиева за втори мандат административен ръководител – председател на Административен съд – Видин.

Тя има над 23 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Професионалната ѝ кариера започва през 1999 г. като съдия в Районен съд – Видин, след което от 01.11.1999 г. е младши съдия в Окръжен съд – Видин, а от 01.03.2000 г. - отново съдия в Районен съд – Видин. На 15.02.2007 г. встъпва в Административен съд – Видин и в периода 16.04.2007 г. – 21.04.2007 г. е негов заместник-председател. Първият ѝ мандат като административен ръководител – председател на съда е от 21.04.2017 г. до 21.04.2022 г., след което и към момента е изпълняващ функциите „административен ръководител“.

Дългогодишният професионален опит като съдия и натрупаният административен капацитет ѝ дават увереност да кандидатства за длъжността, за да продължи да надгражда постигнатите в съда резултати чрез внедряване на нови технологии и иновации. Като основен приоритет съдия Генадиева посочва запазването на постигнатите бързина, качество и предвидимост на осъществяваната правосъдна дейност. Предвид това тя ще работи за развитие на кадровия потенциал на съда и предоставяне на компетентно и качествено правосъдие, както и на високо ниво на административното обслужване. Предвижда се въвеждане на нови механизми и инструменти за отчетност, предвидимост, публичност в работата на съда, за подобряване на доверието на обществото към съдебната институция. Кандидатът акцентира на развитието на електронното правосъдие чрез прилагане на нови технологии и програмни решения за електронна обработка на делата, както и на нови форми на комуникация с обществеността, чрез постиженията в информационните технологии. Ще продължи практиката за ежемесечно обсъждане на проблемите при решаване на делата, на съдебната практика между магистратите в съда и в районните съдилища, както и на мотивите на ВАС по потвърдени или отмени съдебни актове. Сред приоритетите на кандидата са поддържане на добра работна атмосфера и осигуряване на непрекъснат процес на обучение на съдиите и на съдебните служители. При изготвяне на годишните отчети на съда, тя се ангажира с извършване на задълбочен анализ за неговата дейност и актуализиране на начертаните стратегически цели и механизми за развитие на съда.

Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд и Олга Керелска - член на ВСС, поставиха въпроси към Антония Генадиева, относно движението на административно-наказателните дела от районните съдилища към Административен съд – Видин, неговата готовност за въвеждане на Единната деловодна информационна система, както и за предоставяната информация за дейността на Административен съд - Видин и на другите съдилища в съдебния район.

Подкрепа за нейната кандидатура заявиха Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, Цветинка Пашкунова - член на ВСС и Боян Магдалинчев – представляващ на ВСС, като отбелязаха притежаваните от кандидата професионални и нравствени качества, получената висока атестационна оценка и дадената от общото събрание на съдиите подкрепа. Беше поставен акцент на нейните качества на толерантен административен ръководител, доказал се в първия ръководен мандат и преди това като заместник-председател, както и на нейния принос за създаване на отлични условия за работа в настоящата сграда на Административен съд – Видин. Обърнато бе внимание на получената висока оценка от Министреството на образованието и науката за създадения от Административен съд – Видин, Окръжен съд – Видин, Районен съд – Кула и Районен съд – Белоградчик, филм „Твоите най-важни права и отговорности като дете“ при изпълнение на дейностите по Образователната програма на ВСС.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд