Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС единодушно избра Снежина Чолакова-Маринова за административен ръководител – председател на Административен съд – Шумен

1 ноември 2022 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно избра Снежина Чолакова-Маринова за административен ръководител – председател на Административен съд – Шумен. Тя има над 25 години юридически стаж. Кариерата ѝ в органите на съдебната власт започва като младши прокурор в Районна прокуратура – Шумен на 17.03.1997 г., след което от 03.12.1998 г. е прокурор там. От 20.04.2000 г. е заместник-районен прокурор на Районна прокуратура – Шумен, а от 10.05.2001 г. е прокурор в Окръжна прокуратура – Шумен. В периода 25.04.2002 г. до 09.02.2005 г. е заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Шумен, след което до 15.02.2007 г. е заместник-административен ръководител – заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Шумен. От 15.02.2007 г. и към момента е съдия в Административен съд – Шумен.

Снежина Чолакова-Маринова кандидатства за длъжността с желание да работи за затвърждаване на прилаганите добри практики и за осигуряване на устойчивото развитие на съда. Тя си поставя за цел усъвършенстване на управлението на съда като гаранция за постигане на бързо и качествено правосъдие, надграждане на взетите до момента мерки за гарантиране достъпа на гражданите и юридическите лица до правосъдие, осигуряване на максимално качество и ефективност на съдебната дейност и високо ниво на административно обслужване, недопускане на корупционни практики и конфликт на интереси. В тази връзка се предвижда ежемесечно наблюдение на движението на делата, провеждане на периодични срещи с органи и институции, имащи отношение към съдебния процес, с оглед разрешаване на възникнали процедурни проблеми и обезпечаване на бързина и срочност. Кандидатът планира обсъждане на прилаганите мерки за процесуална дисциплина спрямо страните и предприемане на дисциплинарни мерки спрямо служителите на съда, при бездействия, довели до забавяне на движението на конкретни дела. За уеднаквяване на съдебната практика и осигуряване на предвидимост в правораздаването ще бъдат провеждани срещи с магистратите от районните съдилища. Съдия Чолакова-Маринова ще ангажира общото събрание на съдиите с обсъждането на мерки за намаляване на броя на отменените и изменени съдебни актове и на възникнали проблеми в дейността на съда. Тя ще работи за оптимизиране на възможността за справки по делата в реално време чрез интернет страницата на съда и за своевременно обновяване на неговата техническа обезпеченост.

Въпроси към кандидата поставиха Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд и Атанаска Дишева – член на ВСС, относно управленския екип, с който ще работи, каква е комуникацията с районните съдилища по противоречива съдебна практика и би ли иницирала промяната ѝ чрез сигнализиарне на ВАС, както и за осъществяваната от съда правосъдна дейност.

Подкрепа за съдия Чолакова-Маринова заявиха Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, Боян Магдалинчев – представляващ ВСС, Цветинка Пашкунова и Атанаска Дишева – членове на ВСС, които акцентираха, че кандидатура е издигната от Общото събрание на съда, като магистратите са изказали изключително добри думи за нея. Посочени бяха получените висока атестационна оценка и етично становище в съответствие с изискванията на закона, на богатия ѝ професионален стаж и натрупан административен опит. Отбелязано бе, че с нейното назначаване се осигурява приемственост в развитието на съда, както и на убедителното ѝ представяне в изборната процедура.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд