Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно избра Борислав Сарафов за втори мандат директор на Националната следствена служба

9 ноември 2022 година

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет след изслушване на кандидата и проведено явно гласуване единодушно с 9 гласа „За“ и на основание чл. 174, ал. 1 от ЗСВ, във връзка с чл. 30, ал. 5, т. 17 от ЗСВ, избра Борислав Сарафов за директор на Националната следствена служба за втори мандат, считано от датата на встъпване в длъжност.

Йордан Стоев представи предложението на членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за издигане кандидатурата на г-н Сарафов, като обърна внимание, че професионалните и нравствените му качества са основание да бъде предложен да изпълнява длъжността втори мандат.

Огнян Дамянов като председател на Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия представи доклада за притежаваните професионални качества от кандидата. Въз основа на проверените документи и анализа на данните, съдържащи се в публикуваните публични, достъпните и достоверни източници на информация заключи, че не са налице данни, поставящи под съмнение притежаваните от Борислав Сарафов високи професионални качества, както и че той отговаря в пълнота на законовите изисквания за заемане на длъжността „директор“ на Национална следствена служба.

Председателят на Комисията по професионална етика към Прокурорската колегия Георги Кузманов представи доклада за нравствените качества на кандидата, като в заключение поясни, че Сарафов отговаря на изискванията, регламентирани в чл. 170, ал. 3 от ЗСВ, спазва изискванията, регламентирани в Кодекса за етично поведение на българските магистрати и притежава необходимите нравствени качества, за да бъде избран на длъжността „директор“ на Национална следствена служба.

Пред членовете на Прокурорската колегия на ВСС, Борислав Сарафов сподели, че е дълбоко убеден, че Национална следствена служба е постигнала много. Той благодари на членовете на Прокурорската колегия, които са го номинирали да заеме длъжността „директор“ на Национална следствена служба и отбеляза, че това е чест за него. Той се ангажира, че ще насочи усилията си Националната следствена служба да продължи да изпълнява успешно своите задължения и да се развива като активна и ефективна част от съдебната система. Ще се стреми да утвърди ролята на Следствието като водеща структура и стратегически партньор във взаимодействието с други институции и служби в областта на международното сътрудничество. Борислав Сарафов апелира към законодателни промени, които да доведат до рязко намаляване на формализма на наказателните процедури и които да подпомогнат решаването на проблемите на следователите в наказателното правоприлагане.

В представяне на концепцията си, Борислав Сарафов отбеляза значими въпроси, върху които ще работи и те са в областта на контролно-ревизионната дейност на Националната следствена служба по отношение на окръжните следствени отдели, методическото ръководство на окръжните следствени отдели, специализацията и обмяна на опит, необходимостта от осъвременяване на методиките за разследване, повишаване на квалификацията, вещите лица и партньорство с НПО, поощренията и наказанията, експертното и техническото оборудване, както и медийната политика.

Кандидатът отговори на зададените въпроси от Българския институт за правни инициативи, които са постъпили извън срока по т. 9, раздел 2 от Правилата за избор на директор на Националната следствена служба.

Въпроси към него зададоха Пламен Найденов, Стефан Петров, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова Огнян Дамянов, Светлана Бошнакова и Евгени Иванов – членове на Прокурорската колегия, които се поинтересуваха от мнението на Сарафов за кадровата обезпеченост на магистратите и съдебните служители в Националната следствена служба и дали е достигната оптимизацията й. Обсъдена бе необходимостта от законодателни промени за разширяване компетенциите на следователите, както и предложението за създаване на нов орган за разследване, във връзка с два внесени законопроекта в Народното събрание. Членовете на Прокурорската колегия обсъдиха с кандидата темите за развитието и надграждането на Националната следствена служба, реализацията на методическото ръководство и контролно-ревизионната дейност на Националната следствена служба, както и предложения на кандидата за облекчаване на проблемите, свързани с експертизите и намирането на вещи лица. Коментирана бе и дейността на Европейската прокуратура и делата, които са постъпили в структурата на Националната следствена служба. В тази връзка Сарафов сподели, че има постъпили за разследване от Националната следствена служба 22 дела от Европейската прокуратура и 9 от закритата вече Специализирана прокуратура. А на въпроса как се чувства в Националната следствена служба, той отговори „сред приятели“ и поясни, че е „влюбен в своята работа“.

Кандидатурата бе подкрепена от членовете на Колегията, които отбелязаха доброто представянето на кандидата, структурирано изложената концепция, убедителните отговори на поставените въпроси и успешния първи мандат като директор на Националната следствена служба.

На проведения брифинг с медиите Борислав Сарафов подчерта, че гласуваното му доверие е повече от задължаващо да работи все така всеотдайно. Той заяви, че ще бъде коректен, професионален и точен в изпълнението на задълженията на директор на Националната следствена служба.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд