Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС атестира седем съдии, като един придоби статут на несменяемост, а четирима са повишени в ранг

15 ноември 2022 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет изслуша и уважи възражението на Светозар Георгиев – съдия в Районен съд – Ихтиман, срещу изготвената му комплексна оценка от атестиране за придобиване статут на несменяемост. Като проведе на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ атестиране за придобиване статут на несменяемост, колегията прие за съдия Георгиев комплексна оценка от атестирането „много добра“ – 100 точки, и на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, той придобива статут на несменяемост, считано от датата на вземане на решението.

Колегията изслуша и уважи възражението на Анелия Цанова – съдия в Апелативен съд – София, срещу изготвената комплексна оценка от извънредно атестиране. На основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ е проведено извънредно атестиране за нея, като е приета комплексна оценка „много добра“ – 100 точки.

Частично е уважено възражението на Весела Евстатиева – съдия в Окръжен съд – Пловдив, срещу изготвената ѝ комплексна оценка от извънредно атестиране. Съдийската колегия проведе на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ извънредно атестиране и прие за магистрата комплексна оценка 99 точки.

На основание чл. 196, ал. 1 , т. 2 от ЗСВ, е проведено атестиране за придобиване статут на несменяемост на Владислава Ангелова – съдия в Софийския районен съд. Приета е комплексна оценка „много добра“ и на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ тя придобива статут на несменяемост, считано от датата на вземане на решението.

На основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 2 от ЗСВ, е проведено извънредно атестиране на Соня Камарашка-Василева – заместник на административния ръководител – заместник-председател на Административен съд – Монтана, на Димитринка Стаматова - изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Административен съд – Ямбол, на Велемира Димитрова – заместник на административния ръководител на Районен съд – Габрово, като за всеки е приета комплексна оценка „много добра“.

На основание чл. 234 от ЗСВ, са повишени Елена Динева-Илиева – съдия в СРС, на място в по-горен ранг „съдия в АС“. Мариана Тодорова-Досева – съдия в Районен съд – Плевен, Росина Дончева – съдия в Окръжен съд – София, и Емилия Александрова – съдия в Софийския градски съд, са повишени на място в по-горен ранг „съдия във ВКС и ВАС“, считано от датата на вземане на решението.

Колегията остави без уважение предложението на Димитър Петров – съдия в СРС, с ранг „съдия в АС“, за повишаване на място в по-горен ранг „съдия във ВКС и ВАС“. Посочено бе, че той няма прослужени най-малко 3 години от повишаването му в ранг „съдия в АС“, считано от 28.09.2021 г. и не е налице хитозата на чл. 303, ал. 2, т. 3 от ЗСВ – предсрочно повишаване в ранг.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред ВАС.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд