Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС награди трима съдии за спечеленото отличие в международното състезание ТЕМИС

15 ноември 2022 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет на основание чл. 304, ал. 1, вр. чл. 303, ал. 3, т. 1 от Закона за съдебната власт, поощри Ангелина Лазарова – съдия в Апелативен съд – Варна, Калина Станчева - младши съдия в Софийски градски съд, и Радослав Ангелов - младши съдия в Окръжен съд – Ловеч, с парична награда в размер на 1000 лв. за изключителни заслуги и повишаване авторитета на съдебната власт.

Съдия Лазарова е и постоянен преподавател в Националния институт на правосъдието по наказателно право и процес на кандидатите за младши съдии от випуск 2020-2021 г.

Под нейно ръководството младшите магистрати са участвали в международното състезание THEMIS, проведено в гр. Барселона, Испания, в периода 12 - 15 юли 2022 г., в полуфинала на тема „Съдебна етика и професионално поведение“. Те са направили презентация по темата „Призив за хармонизиране на правилата на съдебната етика и професионално поведение“. За представянето е създадена онлайн платформа Judical Ethics Platform, в която е систематизирана информация за структурата на българската съдебна система, кодексите за етично поведение на българските магистрати, кодексите за съдебно етично поведение на държавите членки на ЕС, сравнително-правен анализ на отделни разпоредби, основни източници, регламентиращи етичните стандарти, както и онлайн форум за дебати по съдебна етика и професионално поведение. Платформата е привлякла вниманието на службата за противодействие на престъпността към ООН, откъдето е изразено желание за сътрудничество и съвместна работа за развиването ѝ.

Отборът на Националния институт на правосъдието за първи път е отличен със специалната награда на авторитетното жури на състезанието THEMIS.

Предложение за поощряване на магистратите е направено от Боян Магдалинчев – представляващ ВСС, Галина Захарова – председател на Върховния касационен съд, Вероника Имова, Даниела Марчева и Севдалин Мавров – членове на ВСС.

Отличените съдии са поканени да представят създадената платформа на заседание на Съвета за партньорство към ВСС, насрочено за 24.11.2022 г.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд