Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра Тихомир Петков за административен ръководител на Окръжна прокуратура – Габрово

16 ноември 2022 година

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет проведе, на основание чл. 194б, ал. 1 от Закона за съдебната власт, избор за назначаване на длъжността „административен ръководител – окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура – Габрово, в който участва атестираният кандидат Тихомир Петков – районен прокурор на Районна прокуратура – Габрово.

Единодушно, с 8 гласа „За“, Колегията подкрепи кандидатурата му.

Тихомир Петков има над 32 години юридически стаж. Професионалната си кариера започва като следовател в периода от 1989 г. до 2006 г., последователно в Следствените отдели към ОУ МВР Габрово и Плевен, както и в Окръжна следствена служба - Габрово. В периода от 2006 г. до 2009 г. е прокурор в Районна прокуратура – Севлиево, от 2009 г. до 2015 г. е заместник - районен прокурор там, а от 2015 г. до 2020 г. е неин административен ръководител, като за кратко през 2020 г. е изпълняващ функциите административен ръководител. Кариерата му през 2021 г. продължава в Районна прокуратура – Габрово, като последователно заема длъжностите прокурор и заместник - районен прокурор. От 18 ноември 2021 г. и до настоящия момент е и.ф. административен ръководител там.

Прокурор Петков мотивира участието си в процедурата с натрупания професионален и административен опит. Сочи, че желае да запази достигнатите добри практики и с активна, отговорна и адекватна работа ще допринесе за постигането на високи резултати в дейността на прокуратурата.

Основни негови приоритети са насочване на дейността на прокурорите към усъвършенстване на надзора върху досъдебното производство; подобряване взаимодействието с органите на МВР и контролните органи; повишаване нивото на срочността и качеството на решаване на преписките и провежданите разследвания с основен приоритет - приключване на делата с продължителност на разследването над една и две години; приоритетна работа по делата, включени в Единния каталог на корупционните престъпления, както и тези за наркотични вещества; създаване на условия за колегиални отношения и работа за успешно взаимодействие на прокуратурата с медиите.

Въпроси към кандидата поставиха Калина Чапкънова, Пламен Найденов, Евгени Иванов и Огнян Дамянов - членове на ВСС, които поискаха неговото мнение за начините към преодоляване текущите проблеми на Окръжна прокуратура – Габрово, например малкия брой бързи производства, работата по данъчни престъпления, върнатите от съда дела и медийната политика. Обсъдено бе разминаването в статистическите данни за отчитане на висока разкриваемост на престъпления в района на Окръжна прокуратура – Габрово, но малкия брой обвитителни актове. Коментирана бе разликата между административната работа и прокурорската, както и целите на кандидата да се изкачи на окръжно ниво. Зададени бяха въпроси относно работната атмосфера и натовареността на прокуратурата.

Подкрепа за кандидатурата заявиха Иван Гешев, Калина Чапкънова, Стефан Петров и Евгени Иванов, които се обосноваха с доброто представяне на кандидата, неговия административен, житейски и професионален опит. Посочиха още, че Тихомир Петков познава добре проблемите и спецификите на съдебния район и би се справил с предизвикателството да бъде административен ръководител на Окръжна прокуратура – Габрово.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд