Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС избра Анета Петрова за административен ръководител на Административен съд - Търговище

22 ноември 2022 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет избра с 9 гласа „за“ и 1 глас „против“ Анета Петрова за административен ръководител – председател на Административен съд – Търговище. Другият кандидат Хрисимир Пройнов – съдия в Районен съд – Попово, получи 1 глас подкрепа. Третият допуснат за участие кандидат – Тодор Димитров – съдия в Районен съд – Търговище, е депозирал в администрацията на ВСС на 18.11.2022 г. заявление, че се отказва от участие. По отношение на него колегията прекрати изборната процедура, което решение подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Анета Петрова има над 22 години юридически стаж. Кариерата ѝ в органите на съдебната власт започва през 1998 г. като съдия в Районен съд – Омуртаг. В периода 15.07.2004 г. – 03.04.2014 г. е два мандата административен ръководител, след което е изпълняващ тези функции до 14.04.2015 г. От 28.10.2020 г. и към настоящия момент е административен ръководител – председател на Районен съд – Търговище.

Тя кандидатства за длъжността, мотивирана от желание за професионално развитие и разбиране, че прилагането на административното право ще обогати нейните знания и опит. В работата си като съдия и като административен ръководител, водеща за нея е целта да създаде и поддържа добър микроклимат, и да допринесе за развитието на съда. Като основни приоритети за Административен съд – Търговище, съдия Петрова посочва осигуряване на качество и бързина на правораздаването, гарантиране на независимостта на съдебната институция, повишаване на общественото доверие, развитие на електронното правосъдие, ефективно финансово управление и поддържане на добра вътрешна и външна комуникация. За тяхното постигане се предвижда периодично наблюдение върху спазването на сроковете за движението на делата и анализ на резултатите от инстанционния им контрол, насърчаване на магистратите да участват в обучения за повишаване на тяхната специализация и професионална подготовка. Кандидатът ще инициира обсъждане в общото събрание на съдиите и набелязване на мерки за осигуряване на равномерно натоварване на магистратите, актуализиране на вътрешните правила за тяхното разпределение, ангажиране с възникналите в съда проблеми и с постигането на набелязаните цели. Предлага се да бъде въведен механизъм за обозначаване постъплението на сходни дела, с цел осигуряване на предвидимост в правосъдието; както и създаване на обратна връзка чрез електронна кутия за предложения и сигнали на интернет страницата на съда, както и да се организира в деловодството попълване на анкетни листи, като въз основа на получената информация се набележат адекватни мерки за повишаване на качеството на административното обслужване на гражданите. За развитие на електронното правосъдие Анета Петрова посочва необходимост от създаване на връзка между Единния портал за електронно правосъдие и Единната деловодно-информационна система при въвеждането ѝ в административните съдилища, и предлага изпращане по електронен път или на електронен носител на преписките от административните органи по образуваните дела, както и ползването на отдалечен достъп до електронните дела.

Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, и Цветинка Пашкунова – член на ВСС, поставиха на кандидата въпроси относно отразеното в протокола от общото събрание на съдиите отношение на съдия от Административен съд – Търговище, към кандидата. Попитано бе за наличие на проблеми и напрежение в колектива на съда и какво би предприела съдия Петрова за тяхното решаване, както и във връзка с резултатите от проверка на Инспектората към ВСС и как ще бъдат формирани касационните състави.

Подкрепа за кандидата заяви Георги Чолаков – председател на ВАС, като се мотивира, че тя притежава необходимите качества за административен ръководител и се ползва с авторитет сред магистратите в съдебния район. Посочено бе, че протоколът от общото събрание на съдиите в Административен съд - Търговище, показва наличието на проблеми, за чието решаване е необходимо да бъде избран административен ръководител, който да обедини колектива. Уточнено бе, че двама от съдиите в Административен съд – Търговище, не желаят да кандидатстват за длъжността, а третият магистрат има два мандата като административен ръководител. При тези обстоятелства колегията прие да приложи предвиденото в чл. 169, ал. 1 от Закона за съдебната власт изключение за назначаване на административен ръководител от по-ниско ниво на съдебната власт.

Съдийската колегията отбеляза достойното представяне на другия кандидат - съдия Хрисимир Пройнов.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд