Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС атестира двама съдии, които придобиват статут на несменяемост, а пет магистрати са повишени в ранг

29 ноември 2022 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет уважи възражението на Ивета Иванова – съдия в Софийския районен съд, срещу изготвената ѝ комплексна оценка от атестиране за придобиване статут на несменяемост. На основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от Закона за съдебната власт, е приета комплексна оценка от атестирането „много добра“ – 99 точки, и на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ тя придобива статут на несменяемост, считано от датата на вземане на решението.

На посочените основания е проведено атестиране за придобиване статут на несменяемост на Ели Атанасова – съдия в СРС, приета е комплексна оценка „много добра“ и магистратът придобива статут на несменяемост.

Колегията прекрати откритата с решение на КАК – СК по протокол № 2/27.06.2022 г. процедура по периодично атестиране на Васил Христакиев – съдия във Върховния касационен съд. Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

Колегията взе предвид, че разпоредбата на чл. 39, ал. 3 от ЗСВ изключва съдиите от върховните съдилища от провеждане на периодично атестиране. Процедурата по атестиране на Васил Христакиев е открита на 27.06.2022 г., когато е заемал длъжността „съдия“ в Апелативен съд – София, а с решение на СК по протокол № 28/12.07.2022 г. той е повишен в длъжност „съдия“ във Върховния касационен съд.

На основание чл. 234 от ЗСВ колегията повиши Антония Младенова – съдия в Районен съд – Варна, Невена Великова – съдия в Районен съд – Сливница, Иван Бекяров – съдия в Районен съд – Пловдив, Светослав Пиронев и Страхил Гошев – съдии в Районен съд – Дупница, на място в по-горен ранг „съдия в ОС“, считано от датата на вземане на решението.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд