Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пет са кандидатурите за национален член от Република България и три за помощник на националния член в Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Евроюст)

5 декември 2022 година

Съгласно чл. 30, ал. 2, т. 22 от Закона за съдебната власт (нова – ДВ, бр. 62 от 2022 г.), Висшият съдебен съвет избира националния член от Република България в Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Евроюст), неговия заместник и помощника на националния член въз основа на подбор, проведен съгласно приети от Пленума правила, и чрез министъра на правосъдието уведомява Евроюст и Европейската комисия за избора.

В рамките на срока за подаване на заявления за национален член и помощник на националния член от Република България в Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Евроюст) са подадени кандидатури от Елка Ваклинова - прокурор в Софийска градска прокуратура, Димитър Халачев – следовател в Следствения отдел при Софийска градска прокуратура, Ивайло Илиев – прокурор в Окръжна прокуратура - Кюстендил и европейски делегиран прокурор в Европейската прокуратура, Ангелина Лазарова - съдия в Апелативен съд – Варна, и Бисерка Стоянова – завеждащ специализиран отдел 01 „Специализиран“ в Националната следствена служба.

Димитър Халачев и Ивайло Илиев са подали заявления и за позицията „помощник на националния член“. Кандидатура за същата позиция е подала и Светослава Пенчева – прокурор в Окръжна прокуратура – Пловдив.

Предстои допускане по документи на кандидатите до следващия етап от процедурата, което ще бъде извършено от Комисията по допустимост, избрана чрез жребий с решение на Пленума на ВСС по протокол № 33 от 17 ноември 2022 г. След обявяване на списъците с допуснатите и недопуснатите кандидати Пленумът на Висшия съдебен съвет ще определи датата, мястото и началния час на изслушване на допуснатите кандидати.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд