Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
ПВСС прие за сведение Доклад за изпълнение по Дейност 2 по проект „Укрепване, доразвитие и надграждане на Единната информационна система на съдилищата“, включен в НПВУ на Република България

8 декември 2022 година

Пленумът на Висшия съдебен съвет прие за сведение Доклад за изпълнение по Дейност 2 „Създаване на модул в ЕИСС за централизирано разпределение и изцяло електронна обработка на заповедните дела“ по проект „Укрепване, доразвитие и надграждане на Единната информационна система на съдилищата“, включен в Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България.

По Дейност 2 по проекта е предвидено „Надграждане на съществуващите функционалности и създаване на нови функционалности в ЕИСС за осигуряване на възможността, гражданите и бизнеса да комуникират и обменят електронни документи със съдебната система изцяло онлайн, както и с оглед развитието на нормативната база, изменения във вътрешната административно-управленска структура на съдилищата и интеграция с нови системи и създаване на модул в ЕИСС за централизирано разпределение и изцяло електронна обработка на заповедните дела“.

В рамките на проект „Заповедно производство“ по Договор SRSS/SC2019/012 към Служба за подкрепа на структурните реформи на Европейската комисия и проект „Продължаваща реформа в заповедното производство“, съгласно Договор REFORM/SC2020/133 към Генерална дирекция „Подкрепа на структурните реформи“ на Европейската комисия, създадена от ВСС работна група, подпомогната от екипа на ЕК, изготви проект на Закон за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс. С решение на СК на ВСС по протокол № 40/16.11.2021 г. същият е изпратен на министъра на правосъдието, а с решение на Пленума на ВСС по протокол № 16/28.04.2022 г., т. 32 е предоставен и на всички парламентарно представени партии в Народното събрание и на Министерския съвет за упражняване на законодателна инициатива.

С решение на ПВСС по протокол № 32/03.11.2022 г., т. 16 е изразено положително становище по проекта на решение на МС за одобряване на ЗИД на ГПК.

Съгласно утвърденото проектно искане по проекта „Укрепване, доразвитие и надграждане на Единната информационна система на съдилищата“, крайният срок за внедряване на модул в ЕИСС за централизирано разпределение и изцяло електронна обработка на заповедните дела, е до края на 2023 г.

За изпълнение на Дейност 2 по проекта, с решение по протокол № 27/15.09.2022 г., т. 11 Пленумът на ВСС създаде работна група, която в срок до 31.12.2022 г. да изготви и представи пред ПВСС проект на необходимите допълнения и изменения в Правилника за администрацията в съдилищата, НАРЕДБА No 4 /16.03.2016 г. за воденето, съхраняването и достъпа до регистъра на актовете на съдилищата /Обн. в ДВ, бр. No 28 от 04.04.2017 г./, НАРЕДБА No 5 за организацията и реда за водене, съхраняване и достъп до електронните дела и начина на съхраняване на доказателствата и доказателствените средства по делата, както и вътрешния оборот и съхраняването на друга информация, обработвана от съдебната администрация, и НАРЕДБА No 6 за извършване на процесуални действия и удостоверителни изявления в електронна форма, както и да изготви техническо задание за проектиране и изграждане на модул „Заповедно производство“ в ЕИСС.

Г-жа Даниела Марчева съобщи, че на 7 декември 2022 г. Комисията по правни въпроси в Народното събрание обсъди и прие на първо гласуване Законопроект за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс, касаещ заповедните производства. Допълни, че работната група е почти готова с изготвянето на подзаконовата уредба, която изменя наредбите 5 и 6, както и Правилата за разпределение на заповедните дела.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд