Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет избра Димитър Димитров за административен ръководител – председател на Районен съд – Поморие

13 декември 2022 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, на основание чл. 194б, ал. 1 от Закона за съдебната власт, проведе избор за назначаване на длъжността „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Поморие, в който участва Димитър Димитров – съдия в Районен съд – Поморие.

Единодушно, Колегията подкрепи кандидатурата му.

Димитър Димитров има над 25 години юридически стаж. Професионалната си кариера започва като следовател в Окръжна следствена служба – Бургас в периода от 1998 г. до 2005 г., а от тогава и до настоящия момент е съдия в Районен съд – Поморие.

Съдия Димитров мотивира участието си в процедурата с придобития професионален опит и знания, като посочва, че съзнава необходимостта от поемане на отговорност за запазване на достигнатите отлични резултати и за надграждане на същите.

Основни негови приоритети са приемственост в състава на съдебните служители и тяхното обучение; поддържането на спокойна работна атмосфера; осигуряване на нормално провеждане на правораздавателната дейност, чрез изграждане на нова сграда на Pайонен съд - Поморие; упражняване на стриктен контрол по движението на делата; предприемане на мерки за повишаване информираността на обществото за дейността на съда, чрез редовна и активна комуникация с медиите и ежегодно организиране на „Ден на отворени врати“ и взаимодействие с училищата, с цел развитие на правосъзнанието в подрастващите.

Въпроси към кандидата поставиха Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, Цветинка Пашкунова и Даниела Марчева - членове на ВСС, които поискаха неговото мнение дали подкрепя съдебната реформа на картата на съдилищата. В детайли бяха обсъдени и електронното правораздаване и реформата за заповедните дела.

Те заявиха подкрепа към кандидата, като към тях се присъедини и Галина Захарова – председател на Върховния касационен съд. Обосноваха се с дългогодишния професионален опит на кандидата, неговите добри познания за спецификата на правораздаването в района, качествата му, толерантността и безпристрастността, които притежава. Акцент бе поставен и за уважението, с което се ползва сред колегите си.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд