Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет избра Александър Ангелов за втори мандат административен ръководител – председател на Софийски районен съд

13 декември 2022 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет на основание чл. 194б, ал. 1 от Закона за съдебната власт, проведе избор за назначаване на длъжността „административен ръководител – председател“ на Софийски районен съд, в който участва Александър Ангелов – съдия в Административен съд София-град.

С 10 гласа „За“ и 2 гласа „Против“, Колегията подкрепи кандидатурата му.

Александър Ангелов има над 13 години юридически стаж. Професионалната си кариера започва като младши съдия в Окръжен съд – Монтана, която длъжност изпълнява в периода от 2009 г. до 2012 г. От 2012 г. до 2016 г. е съдия в Районен съд – Монтана, от 2016 г. до 2017 г. е съдия в Софийски районен съд, а от тогава и до 2022 г. е председател на съда. От м.юли 2022 г. до м. декември 2022 г. е и.ф „административен ръководител – председател“ на Софийски районен съд, а от 5.12.2022 г. е съдия в Административен съд София-град.

Съдия Ангелов мотивира участието си в процедурата с един успешен мандат като председател на съда и заяви, че има волята да предприеме необходимите мерки за решаването на актуалните проблеми и бъдещото развитие на институцията.

Основни негови приоритети са предприемане на активни действия за справяне с проблема на свръхнатовареността на Софийски районен съд и неравномерната индивидуална натовареност на съдиите. Той посочи, че е необходимо продължаването активността на ръководството на съда за иницииране на законодателни промени за оптимизиране гражданския и наказателния процес, децентрализация на делата, както и създаване на рекламационни производства, които да предхождат завеждане на делата и да доведат до извънсъдебно решаване на част от споровете, респективно до намаляване броя новообразувани дела. Във връзка с тенденцията за противоречива съдебна практика, Ангелов предложи да се провеждат срещи за коментиране на принципните въпроси по приложението на правото.

Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд отправи въпроси към кандидата, във връзка със случайното разпределение на делата. Цветинка Пашкунова, Вероника Имова, Олга Керелска и Атанаска Дишева – членове на ВСС поискаха мнението на Ангелов за необходимостта от предприемане на мерки за оптимизиране структурата на съда, с оглед по-доброто му управление, както и за електронизацията на правораздаването и внедряването на ЕИСС. Обсъдени бяха теми, свързани с йерархията на съдебната система и работата на администрацията на съда. Коментирани бяха и неговите правомощия като административен ръководител да организира срочността на постановяване на актовете.

Подкрепа за кандидатурата заявиха г-н Георги Чолаков, г-жа Галина Захарова, г-жа Цветинка Пашкунова и г-жа Даниела Марчева, които се мотивираха с качествата, които притежава кандидата и неговия опит като административен ръководител. Коментирани бяха неговия международен опит, участието му в множество работни групи, идеите му за законодателни промени, мерките за обучителни мероприятия и идеите му за уеднаквяване на съдебната практика.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд