Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет прие анализ на констатираните от ИВСС причини на нарушаване правото на разглеждане на делото в разумен срок по Глава трета „а“ от Закона за съдебната власт, за периода 01.04.2022 г. - 30.09.2022 г.

13 декември 2022 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет прие данните за установени от ИВСС нарушения на правото на разглеждане и решаване на делото в разумен срок по Глава трета „а“ ЗСВ, за периода 01.04.2022 г. - 30.09.2022 г. Колегията прие отчета на министъра на правосъдието относно постъпили заявления и изплатени обезщетения по реда на Глава трета „а“ от ЗСВ, за същия период. Приет е също Анализ на констатираните от Инспектората към ВСС причини на нарушаване правото на разглеждане и решаване на делото в разумен срок по чл. 60м от Закона за съдебната власт, за периода 01.04.2022 г. - 30.09.2022 г.

Колегията препоръча на административните ръководители на съдилищата, съобразно правомощията им, съответно по чл. 80, чл. 86, чл. 106 и чл. 114 от ЗСВ, да контролират стриктното и пълно прилагане на процесуалните способи за своевременното разглеждане и приключване на делото в разумен срок във връзка със спазване на сроковете за насрочване на делото по чл. 247а НПК, съответните срокове за насрочване делата по ГПК и АПК, включително специалните срокове за разглеждане на някои видове дела – Бързи производства, Заповедни производства, Бързи производства по КТ и др.; използването на процесуални способи за връчване на призовки, съобщения и книжа по съответния процесуален закон; назначаване на резервен защитник и определяне на резервен член на съдебния състав, определяне на резервни дати; своевременно изготвяне на съдебните актове и мотиви към присъдите. Колегията препоръча на съдиите да прилагат предвидените в съответни процесуален закон дисциплиниращи средства по отношение на страните по делото, вещи лица, свидетели и други участници в процеса и да упражняват правото си на самоотвод своевременно (непосредствено след образуване на делото или след възникване на основанието).

Съдийската колегия напомни на административните ръководители на съдилищата съобразно правомощията си съответно по чл.80, чл.86, чл.114 и чл.122 ЗСВ, да извършат проверка по делата, образувани преди 2019 г. и при наличие на недовършени такива да предприемат организационни мерки за тяхното приключване, задължение от Протокол № 44/21.12.2017 г., т.6.4.

Колегията обърна внимание на административните ръководители на съдилищата, че следва да изпращат информация и отчети до Съдийската колегия на ВСС за предприети действия в изпълнение на тези мерки

Колегията не прие нови мерки, а приетите анализи ще бъдат публикувани на интернет страницата на Висшия съдебен съвет.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд