Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС единодушно избра Соня Камарашка-Василева за председател на Административен съд – Монтана

17 януари 2023 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно избра Соня Камарашка-Василева за административен ръководител – председател на Административен съд – Монтана.

Тя има над 22 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Кариерата ѝ започва като младши прокурор в Районна прокуратура – Лом в периода 18.02.2000 г. – 21.03.2001 г., след което до 09.04.2010 г. е прокурор в Районна прокуратура – Лом. От 09.04.2010 г. е изпълнявала функциите на районен прокурор, а на 12.07.2010 г. встъпва в длъжност „административен ръководител – районен прокурор“ на Районна прокуратура – Лом. От 13.05.2015 г. е административен ръководител – председател на Районен съд – Лом, след което от 12.10.2017 г. е заместник на административния ръководител на Административен съд – Монтана.

Соня Камарашка-Василева е мотивирана да заеме поста, въз основа на изградения професионален и административен опит, с разбиране, че доброто управление на съда се основава на приемственост, знания и надграждане на добрите практики и успехи, както и чрез сплотяване на колектива. В резултат на натрупания опит като административен ръководител, тя задълбочено познава правораздавателната и административната дейност на съда, неговите проблеми и възможностите за тяхното решаване и за развитие. Магистратът набелязва четири основни приоритета, като на първо място посочва запазване и надграждане на постигнатите резултати в дейността на Административен съд – Монтана, свързани с качественото, срочно и достъпно административно правораздаване, с гарантиране на прозрачен работен процес и повишаване на общественото доверие. В тази връзка съдия Соня Камарашка-Василева предлага след обсъждане с общото събрание, да бъдат актуализирани правилата за случайно разпределение на делата в съответствие с Правилника за администрацията в съдилищата. Предвижда се, на периодични срещи между съдиите да бъдат обсъждани върнатите след инстанционен контрол актове, тълкувателната дейност на Върховния административен съд, неговата и на другите административни съдилища практика, както и тази на СЕС. За подобряване на управлението на делата ще се осъществява непрекъснат административен контрол чрез месечен мониторинг на тяхното движение. Поставя се акцент върху ролята на системата за финансово управление и на ефективното използване на ресурсите, на необходимостта от подобряване на достъпа до съда чрез изграждане на асансьор и осигуряване на помещение за задържаните лица. Сред целите на кандидата са също усъвършенстване и унифициране на работния процес, информационно и технологично модернизиране, изграждане на облика на съда като обективен, защитаващ и гарантиращ правата на гражданите. Като изключително важно се посочва ангажирането на магистратите и съдебните служители с конкретни проблеми и проекти, свързани с пряката дейност на съда, участието им в различни професионални дебати, както и поддържането на отношения на доверие и уважение. Обръща се внимание на развитието на кадровия потенциал посредством повишаване на квалификацията на магистратите и съдебните служители, постигане на оптимална мотивираност и качество на обслужване на гражданите.

Въпроси към Соня Камарашка-Василева поставиха Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, и Атанаска Дишева – член на ВСС, във връзка с необходимостта от доизграждане на инфраструктурата на съда, по какъв начин се определя касационният състав по дела, както и за визията ѝ за формиране на управленски екип.

Подкрепа за нейната кандидатура заяви Георги Чолаков – председател на ВАС, като посочи, че тя отговаря на законовите изисквания, получила е висока атестационна оценка и положително етично становище. Обърнато бе внимание, че кандидатът притежава богат административен опит и капацитет, за да продължи доброто управление на съда, за което е подкрепена и от общото събрание на съдиите.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд