Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС поощри и освободи поради пенсиониране Здравка Шуменска от длъжност „съдия“ във ВАС

17 януари 2023 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет на основание чл. 303, ал. 2, т. 2, буква „а“ и чл. 3, т. 1 от Закона за съдебната власт, поощри Здравка Шуменска – съдия във Върховния административен съд, с отличие „личен почетен знак първа степен – златен“, както и с парична награда в размер на 1000 лв. за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.

Решението е по предложение на Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, който се мотивира с дългогодишния юридически стаж на съдия Шуменска – над 36 години, от които над 31 години е заемала длъжност „съдия“, като във ВАС е правораздавала 21 години. От 03.06.2021 г. и към момента е член на Комисията по атестирането и конкурсите към СК – ВСС. Тя притежава отлична професионална подготовка, изключително богат практически опит, като безупречно е изпълнявала служебните си задължения и се ползва с уважението на съдиите и на съдебните служители. Постановените от съдия Шуменска съдебни актове са се превърнали в еталон за обективност, качество и прецизност, атестат, за което е повишеното обществено доверие в ефективността на административното правосъдие.

Подкрепа заявиха Георги Чолаков – председател на ВАС, Боян Магдалинчев – представляващ ВСС, Вероника Имова и Драгомир Кояджиков – членове на ВСС, като отбелязаха изключителната ѝ доброта, деликатност, толерантност и почтеност, показаният висок професионализъм и приносът ѝ към работата на Комисията по атестирането и конкурсите.

На основание чл. 160, във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 1 от ЗСВ, колегията освободи Здравка Шуменска от заеманата длъжност „съдия“ във ВАС, считано от 19.01.2023 г.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд