Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС прие Правилник за администрацията на европейските делегирани прокурори

19 януари 2023 година

Пленумът на Висшия съдебен съвет прие Правилник за администрацията на европейските делегирани прокурори. Той е обнародван в „Държавен вестник“ и публикуван на интернет сайта на ВСС в раздел „Нормативни и вътрешни актове“/“Актове на ВСС“/“Нормативни актове на ВСС“.

С изменение и допълнение на Закона за съдебната власт (ДВ, бр. 62 от 2022 г.) е създадена нова ал. 10 на чл. 136 от ЗСВ, съгласно която за осъществяване на своите функции по Регламент (ЕС) 2017/1939 на Съвета от 12 октомври 2017 г. за установяване на засилено сътрудничество за създаване на Европейска прокуратура (ОВ, L 283/1 от 31 октомври 2017 г.), европейските делегирани прокурори се подпомагат от самостоятелна администрация. С изменение на чл. 342, ал. 1 от ЗСВ е възложено на Пленума на ВСС да приеме правилник за администрацията на европейските делегирани прокурори.

Приетият от ПВСС Правилник определя структурата на администрацията на европейските делегирани прокурори, общите правила за съхраняване на веществени доказателства, както и статута на съдебните служители, който урежда назначаването и освобождаването им, както и атестирането и повишаването им в ранг.

С цел провеждане на процедура по обществени консултации, проектът на Правилник е публикуван на интернет сайта на ВСС в изпълнение на решение на Комисията по правни въпроси към Пленума на ВСС по протокол № 23 от 17.11.2022 г. В срока по чл. 2 от Закона за нормативните актове, който изтече на 29.12.2022 г., е получено едно изцяло положително становище от Върховния касационен съд.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд