Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС съгласува проект на Наредба за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица

19 януари 2023 година

Пленумът на Висшия съдебен съвет на основание чл. 403, ал. 1 от Закона за съдебната власт, съгласува без забележки проекта на Наредба за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица.

За решението на Пленума на ВСС ще бъде уведомен министърът на правосъдието.

Решението е във връзка с писмо на министъра на правосъдието от 30.12.2022 г., в което се сочи, че с Решение № 4769 от 18.05.2022 г. по административно дело № 5508/2021 г. Върховният административен съд е отменил Наредба № 2 за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица, издадена от министъра на правосъдието, обн. ДВ, бр. 50 от 2015 г., с изменения и допълнения, без чл. 1, ал. 4, чл. 16, ал. 2, чл. 22 и глава шеста. Петчленен състав на ВАС е оставил в сила решението на първоинстанционния съд и то е обнародвано в „Държавен вестник“, бр. 96 от 02.12.2022 г.

Предвид важността и необходимостта от нормативен акт, който да детайлизира условията и реда за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица, се предлага да бъде преиздадена действащата до момента наредба.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд