Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС прие Правила за атестиране на съдебните служители в Република България

19 януари 2023 година

Пленумът на Висшия съдебен съвет прие Правила за атестиране на съдебните служители в Република България, относно условията и реда за атестиране на съдебните служители и условията за повишаване и понижаване в ранг.

Те са изготвени в изпълнение на дейност 2 по проект „Подобряване на процедурите по атестация и формиране на възнагражденията на съдебните служители в Република България“, реализиран с безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Добро управление“.

Правилата са изготвени след анализ на статута на съдебните служители, съдържащ предложения и препоръки за промени в процеса по тяхното атестиране, като са отчетени добри практики от опита на Франция, Италия и Германия. Те представляват концептуална рамка, която след създаването на законова делегация в Закона за съдебната власт, следва да бъде включена в подзаконов нормативен акт, уреждащ условията и реда за атестиране на съдебните служители, както и условията за повишаване и понижаване в ранг.

Основните предложения са подложени на обществени обсъждания в петте апелативни съдебни района с участие на над 1600 съдебни служители от органите на съдебната власт, както и на административни ръководители. Преобладаващата част от участниците са застъпили мнението, че начините на атестиране, критериите за оценка и последствията от атестиранет, следва да бъдат идентични като принципи и да отразяват спецификите на органите на съдебната власт само по отношение на типа дейности, които служителите от различните органи изпълняват.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд