Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС прие доклад относно съдебната карта в съдебния район на Окръжен съд - Перник

17 януари 2023 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет прие за сведение доклад на комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“ към СК на ВСС, ведно с изготвения анализ на Български институт за правни инициативи (БИПИ), относно съдебната карта в съдебния район на Окръжен съд - Перник. Докладът е подготвен в изпълнение на решение на съдийската колегия на ВСС по протокол № 34/05.10.2021 г., т. 4, с което е изразено съгласие за предприемане на действия за изготвяне на предложения по оптимизиране на структурата и организацията на дейността на районните съдилища в съдебния район на Окръжен съд – Перник, съобразно приетите по проект „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единната информационна система на съдилищата“ модели за реорганизация и преструктуриране на съдебната карта.

Докладът обобщава разултатите от проведеното на 11.11.2022 г. обсъждане със заинтересованите страни в гр. Перник. В него са участвали г-жа Даниела Марчева и г-жа Атанаска Дишева – членове на ВСС, народни представители от район Перник и съдии от съдебния район.

Като директор на БИПИ г-жа Биляна Вегертседер е презентирала на форума социологическо проучване за обществените нагласи на граждани и представители на местния бизнес от общините Радомир, Трън и Брезник в област Перник, относно работата на съдебната система, процеса по правораздване на местно ниво, реорганизацията на съдебната карта и евентуално съкращаване на съдилища. Изводите на изследването показват, че достъпът до правосъдие на локално ниво е оценен като добър. Анкетираните жители на трите общини изразяват положително отношение към работата на съда, като над половината от тях са заявили, че са ползвали услугите на съдебната система. Най-често срещаният досег със съдебната институция – над 50%, е за получаване на административни услуги. Сред гражданите и бизнеса най-силно разпространено е мнението, че произнасянето на съдиите в техния съдебен район се случва с нормална бързина. За тях е, изключително важно в района им да има съд, като в трите съдебни района той се разглежда като институция, която не само постановява присъди, но и помага на правонарушителите да се поправят и да се реинтегрират в обществото. Анкетираните са посочили необходимост, при затваряне на местния съд, да се развият широк обем дейности, като се дава превес на изнесен съд, който да работи в различни населени места веднъж в седмицата, за да е близо до хората.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд