Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС единодушно избра Димитринка Стаматова за втори мандат административен ръководител – председател на Административен съд – Ямбол

24 януари 2023 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно избра Димитринка Стаматова за втори мандат административен ръководител – председател на Административен съд – Ямбол. Тя има над 25 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Кариерата ѝ започва като младши съдия в Окръжен съд – Ямбол, в периода 04.03.1997 г. – 19.01.1998 г., след което е назначена като съдия в Районен съд – Ямбол. От 04.12.2003 г. е заместник на административния ръководител на Районен съд – Ямбол, а от 15.02.2007 г. заема длъжност „съдия“ в Административен съд – Ямбол. От 04.04.2007 г. е заместник-председател на съда, а в периода 05.06.2017 г. – 05.06.2022 г. е първи мандат административен ръководител. От 06.06.2022 г. и към настоящия момент изпълнява функциите „административен ръководител – председател“ на съда.

Съдия Стаматова кандидатства за втори мандат за длъжността, мотивирана от своя житейски и професионален опит, изградения административен капацитет, задълбоченото познаване на постиженията и проблемите на съда, както и предвид изградените отношения в колектива. Тя посочва като основен приоритет надграждането на постигнатото в Административен съд – Благоевград, за което се изисква запазване на предоставяното от съда качество на правораздаване. За да се обезпечи пълноценното му функциониране, кандидатът смята, че е необходимо разкриването на длъжност за заместник-председател. Тя се ангажира с извършването на анализ на съдебните решения и обсъждане от съдиите на казусите с противоречива съдебна практика, както и на съдебните актове и на тълкувателната дейност на Върховния административен съд. Поставя се акцент на постигането на единна практика по делата, по които съдът е касационна инстанция, включително чрез периодична смяна на членовете на касационните състави като мярка за преодоляване на различията в нея. Съдия Стаматова обръща внимание на квалификацията на съдиите и предлага въз основа на данните от статистиката за отменените актове и на мнението на магистратите, да се набележат теми и се организират обучения. Тя ще следва създадената в съда практика, след участие в обучение, магистратът да запознава колегите си с дискутираните проблеми и с предоставените материали. Кандидатът ще прилага принципите на диалогичност и прозрачност при решаване на възникналите проблеми, включително като ги поставя на обсъждане пред общото събрание на съдиите, а в случаите, които засягат административно-деловата работа и със съдебните служители. Предвижда се да бъде популяризиран и насърчаван достъпът до електронното досие и получаването на документи от адвокати, вещи лица и страни по дела по електронен път. С цел повишаване на общественото доверие ще бъде предоставяна актуална информация за дейността на съда чрез неговата интернет страница. За реализацията на посочените приоритети съдия Стаматова ще търси подкрепата на целия колектив и ще насочи усилия към създаване на спокойна обстановка за работа.

Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, и Цветинка Пашкунова - член на ВСС, поставиха към кандидата въпроси относно създадената екипна организация за работа в съда, за Единната деловодно-информационна система, относно наличието на противоречива съдебна практика, как е организирано движението на делата от районните съдилища, относно ролята на административния ръководител при отстояване на независимостта на съда и на съдиите.

Подкрепа за съдия Стаматова заявиха Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, и Цветинка Пашкунова - член на ВСС, като обърнаха внимание на получените от нея много добра атестационна оценка и положително етично становище, притежавания административен опит и показаните организационни качества. Посочено бе, че тя е съдия от кариерата, добре познава дейността и проблематиката в съда, както и нейният принос за неговото структуриране и успешна работа.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд