Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС единодушно избра Галя Петрешкова-Ставарова за административен ръководител - председател на Районен съд – Козлодуй

24 януари 2023 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно избра Галя Петрешкова-Ставарова за административен ръководител – председател на Районен съд – Козлодуй. По отношение на другия допусднат до участие кандидат – Адриана Добрева – съдия в същия съд, колегията прекрати изборната процедура, предвид депозирания от нея отказ от участие. Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Върховния административен съд. То ще бъде обявено на интернет сайта на ВСС.

Съдия Галя Петрешкова-Ставарова има над 20 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Кариерата ѝ започва като следовател в Окръжна следствена служба – Враца в периода 01.02.2002 г. – 03.05.2004 г., след което е назначена на длъжност „съдия“ в Районен съд – Козлодуй, където правораздава и в момента. Тя кандидатства за поста, предвид натрупания професионален опит, изградените социални умения и компетентности, и административния капацитет при заместване на председателя на Районен съд – Козлодуй, както и доброто познаване на проблемите му. Желае да поеме отговорността за неговото управление и с общите усилия на колектива, да допринесе за повишаване на ефективността на работата, за издигане на авторитета и доверието на гражданите в институцията. Кандидатът обърна внимание на необходимостта от решаване на възникналите инфраструктурни проблеми в съдебната сграда и от увеличаване на числеността на съдебните служители. Като свои приоритети посочва налагането на високи стандарти за компетентност на съдиите и съдебните служители и насърчаването на тяхната мотивация, чрез своевременното им запознаване с промените в законодателството и в актуалната съдебна практика, осигуряване на  възможности за повишаване на професионалната квалификация и  за запознаване с добри практики при срещи с магистратите от други съдилища. Предвижда се ежемесечно извършване на проверки по срочното движение на делата и упражняването на контрол за изготвяне на съдебните актове в предвидените процесуални срокове, както и чрез оптимизиране на дейността по администриране на делата и извършване на анализ на причините при забавяне. Съдия Ставарова поставя акцент на отчитането на резултатите от конкретни постижения и поощряване на съдиите и съдебните служители, предвид насърчаването им за активно отношение, екипност и иновативен подход в дейността на съда. Тя ще работи за засилване на ролята на общото събрание в развитието на съда и планира усъвършенстване на утвърдените вътрешни правила за организация и управление на институцията. Кандидатът анонсира мерки за разделение на делата по материя, като се формират граждански и наказателни състави. Поет е ангажимент за запазване и надграждане на добрите практики за предоставяне на качествени, бързи и достъпни административни услуги и за повишаване на общественото доверие. Най-важно според нея е, да се насърчават етичните отношения и поддържането на добър микроклимат, както и спазването на екипния принцип на работа.

Галина Захарова – председател на Върховния касационен съд, Цветинка Пашкунова, Олга Керелска и Атанаска Дишева - членове на ВСС, поставиха въпроси относно системата за случайно разпределение на делата и как би допринесла за осигуряване на равномерна натовареност на съдиите, във връзка със заявеното намерение за създаване на специализирани по материя съдебни състави, как оценява микроклимата в съда и счита ли за необходимо реформиране на съдебната карта на районните съдилища, относно нейната мотивация да кандидатства за длъжноста и отказа на другия кандидат, както и за проблемите, които предстои да решава по отношение на съдебната сграда и на съдебната администрация.

Подкрепа за кандидата заявиха Олга Керелска и Цветинка Пашкунова - членове на ВСС, както и Галина Захарова – председател на Върховния касационен съд. Те посочиха, че кандидатът е дългогодишен съдия в Районен съд – Казанлък, който отговаря на законовите изисквания да заеме поста и показва добро познаване на съда. Обърнато бе внимание на изразеното от нея лично мнение и отношение към неговите проблеми, готовност да поеме отговорност за управлението на институцията, като отдава голямо значение на участието на общото събрание на съдиите за разрешаване на въпросите от неговата компетентност.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд