Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС прие доклад относно Становище на КСЕС за свободата на изразяване на съдиите

24 януари 2023 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет прие за сведение доклад на Майя Русева – съдия във Върховния касационен съд, член на Консултативния съвет на европейските съдии (КСЕС), от участие в 23-то пленарно заседание на КСЕС, проведено в периода 30.11.2022 г. – 02.12.2022 г. Докладът, заедно със Становище № 25 на КСЕС относно свободата на изразяване на съдиите, прието на посоченото пленарно заседание, и презентация за състоянието на съдебната система в Украйна, ще бъдат публикувани на интернет сайта на ВСС в раздел „Международна дейност“/“Международно сътрудничество“/“Международни организации“/“Консултативен съвет на европейските съдии“ (CCJE).

Съдия Русева е определена за представител на България в КСЕС с решение на ВСС по протокол № 6/11.02.2010 г., т. 52.

Проектът на Становище № 25 е разработен от работна група на базата на въпросник, изпратен за отговор до членовете на КСЕС. То изразява общи насоки за съдиите и широка рамка за текуща дискусия относно параметрите, които да имат предвид, когато упражняват правото си на свобода на изразяване в съда и извън него, включително в различните медии, по въпроси засягащи съдебната власт и противоречиви теми от обществен интерес, както и за сдържаността, която трябва да се спазват.

На заседанието на КСЕС е взето решение, следващото становище да бъде фокусирано върху предимствата и използването на технологиите.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд