Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Членовете на Националната съдебна мрежа по граждански и търговски дела представиха Годишен отчет за работата си за периода 2021 г. - 2022 г.

27 януари 2023 година

На 27 януари 2023 г. в сградата на Висшия съдебен съвет се проведе годишна среща на членовете на Националната съдебна мрежа по граждански и търговски дела (НСМГТД). Тя бе открита и се проведе под ръководството на двете национални лица за контакт: Валентина Бошнякова – съдия в Окръжен съд – Смолян и национално лице за контакт по търговски дела, и Весела Гълъбова – заместник-председател на Районен съд – Варна и национално лице за контакт по граждански дела.

На срещата присъстваха членовете на мрежата, Миглена Тачева - директор на Националния институт на правосъдието (НИП), Мариета Неделчева – съдия в Окръжен съд – София и национално лице за контакт на Националната съдебна мрежа за международно сътрудничество по наказателни дела, представители на Министерство на правосъдието (МП) – Елена Дойчева и Калина Калудина, адвокати и представители на Висшия адвокатски съвет - Боряна Мусева и Томислав Тошков, и Нели Лукова – нотариус и член на Съвета на нотариусите.

Представен бе отчет за работата на НСМГТД за периода от 2021 г. до 2022 г., изготвен въз основа на годишните доклади на членовете на мрежата. Обсъдени бяха въпроси, относно взаимодействието и сътрудничеството на мрежата с ВСС за участията в проекти за обучения, съфинансирани от ЕСМ, и с НИП - за планирани обучения за членовете на мрежата и възможностите за организиране и провеждане на обучения с цел повишаване на европейската правна култура на българските съдии и ефективно прилагане на правото на ЕС. Коментирани бяха повишаването на ефективността, функциите и целите на членовете на НСМГТД да бъдат популяризирани чрез провеждане на срещи, работни форуми и обучения. Миглена Тачева се ангажира Институтът да обособи форум, в който да се осъществява контакт на членовете на мрежата със съдиите в страната, както и да се окаже съдействие за бъдещи обучения, в рамките на програмите за обмен на Европейската мрежа за съдебно обучение.  Всички се обединиха около това, че е необходимо да се предприемат изменения в  настоящите Правила за дейността на мрежата.

С гостите от МП бе обсъдено представителството на срещите на Европейската съдебна мрежа, както и работата по актуализиране на информацията за Република България в Европейския съдебен атлас по гражданскоправни въпроси, който е средство за представяне на данни за правните системи на държавите членки на Европейския съюз.

Срещата приключи с обсъждане на организационни въпроси по актуализирането и поддържането на различна информация и бази данни, свързани с дейността на членовете на мрежата. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд