Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС единодушно избра Пламен Денев за втори мандат административен ръководител – председател на Районен съд – Габрово

31 януари 2023 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно избра Пламен Денев за втори мандат административен ръководител – председател на Окръжен съд – Габрово.

По отношение на другия допуснат до участие кандидат – Христо Христов – съдия в Районен съд – Габрово, колегията прекрати изборната процедура, предвид депозирания от него на 25.01.2023 г. отказ от участие. Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Върховния административен съд. То ще бъде обявено на интернет сайта на ВСС.

Пламен Денев има над 23 години юридически стаж. Кариерата му в органите на съдебната власт започва като младши съдия в Окръжен съд – Габрово в периода 08.03.1999 г. – 04.01.2000 г., след което е съдия в Районен съд – Габрово и негов председател от 06.11.2015 г. до 06.11.2020 г. След това и към настоящия момент изпълнява функциите на административен ръководител на съда.

Той кандидатства за втори мандат с увереност, че с натрупаните професионални и управленчески умения и опит, със задълбоченото познание за организацията на дейността и с подкрепата на колектива ще допринесе за развитието на институцията. Като приоритетни цели посочва запазване на качеството, срочността и прозрачността на правораздаването, за реализацията на които предвижда продължаване на практиката да се анализират причините за отлагане или забавяне на съдебните производства и набелязване на мерки за тяхното отстраняване, изготвяне на ежемесечни справки, отразяващи причините за отлагане на делата, за спазването на сроковете за изготвяне на мотивите към постановените съдебни актове и други. Пламен Денев обръща внимание на значението на екипната работа, като всеки съдия се подпомага от определен деловодител и съдебен секретар, при която се създават условия за пряк контрол. Според него чрез провеждане на събрания на съдиите за анализ и обобщаване на случаите и причините за противоречива съдебна практика, ще се търсят възможности за нейното преодоляване и ще бъдат дискутирани проблеми при приложението на закона. Той предлага запазване на съществуващата специализация на магистратите като предпоставка за повишаване на качеството на тяхната работа. Същевременно уточни, че за балансиране на натовареността, по решение на общото събрание в Районен съд – Габрово в разглеждането на заповедни производства участват и наказателните съдии. Пламен Денев поставя акцент на възможностите на електронното правосъдие и предлага чрез него да се създаде двупосочен обмен на информация между прокуратурите и съдилищата. Той извежда сред своите приоритети запазване и развиване на потенциала на работещите в съда и ще насърчава участието на съдии и съдебни служители в обучения за повишаване на професионалната им квалификация, ще прилага мерки за поддържане на благоприятен микроклимат, включително чрез подобряване на условията за труд и създаване на по-ефективна комуникация с гражданите. Резултатите от постигането на тези цели, според него ще допринесат за повишаване на общественото доверие в съда. В тази насока ще продължи практиката за провеждане на приемен ден от административния ръководител, за постоянно обновяване на информацията на интернет страницата на съда, поддържане на активна комуникация с медиите и други.

Олга Керелска – член на ВСС, постави въпроси за възникналото напрежение поради кадровия дефицит в гражанското отделение на съда, както и относно интернет сайта на институцията.

Подкрепа за Пламен Денев заявиха Цветинка Пашкунова и Даниела Марчева – членове на ВСС, Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, и Галина Захарова - председател на Върховния касационен съд. Те обърнаха внимание, че кандидатът е съдия от кариерата, който притежава много добра атестационна оценка и положително етично становище, доказан професионалист, житейски мъдър и изключително диалогичен, с успешен ръководен мандат. Споделени бяха впечатления от презентацията на кандидата и структурата на неговата концепция, които въплащават тезата за административния ръководител „като пръв сред равни“. Посочено бе, че с нея ползотворно се провежда идеята за самоуправлението на съдиите, особено при решаване на възникнали проблеми.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд