Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС изслуша възраженията на трима съдии срещу изготвените им атестационни оценки, атестира седем магистрати, като двама придобиха статут на несменяемост, и повиши в ранг един съдия

31 януари 2023 година

Съдийската колегия на ВСС на основание чл. 205, ал. 2 от Закона за съдебната власт изслуша и уважи възраженията на Милена Дечева – заместник на административния ръководител – заместник-председател на Окръжен съд – Хасково, и на Стратимир Димитров – съдия в Окръжен съд – Хасково, срещу изготвената на всеки от тях комплексна оценка от извънредно атестиране. Колегията проведе на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 2 от ЗСВ извънредно атестиране на двамата магистрати и прие комплексна оценка „много добра“ – 100 точки. Съдийската колегия изслуша и уважи възражението на Димитър Ковачев – съдия в Софийски градски съд, срещу изготвената му комплексна оценка от атестиране за придобиване статут на несменяемост. На основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ е проведено атестиране за придобиване статут на несменяемост, като на основание чл. 205, ал. 4, т. 1 от ЗСВ е приета комплексна оценка „много добра“ – 99 точки, и съдия Ковачев придобива статут на несменяемост, считано от датата на вземане на решението.

Колегията остави без разглеждане възражението на Мария Дончева – заместник на административния ръководител – заместник-председател на Софийския районен съд, срещу изготвена комплексна оценка от периодично атестиране. Решението може да се обжалва по реда на Административно-процесуалния кодекс пред Върховния административен съд, в 14-дневен срок от съобщаването му.

Съдийската колегия проведе на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, атестиране за придобиване статут на несменяемост на Андон Вълков – съдия в Районен съд – Бургас. На основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ е приета комплексна оценка „много добра“ и съдия Вълков придобива статут на несменяемост, считано от датата на вземане на решението.

На основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ е проведено периодично атестиране на Милен Бойчев – съдия в Районен съд – Русе, и на Ивелина Колева – съдия в Софийския районен съд, като за всеки магистрат е приета комплексна оценка „много добра“.

На основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ е проведено извънредно атестиране на Бонка Янкова – заместник на административния ръководител – заместник-председател на Окръжен съд – Търговище, за която е определена комплексна оценка „много добра“.

Колегията повиши на основание чл. 234 от ЗСВ Гюлфие Яхова – съдия в Окръжен съд – Благоевград, на място в по-горен ранг „съдия във ВКС и ВАС“, считано от датата на вземане на решението.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд