Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС единодушно избра Мариана Момчева Георгиева за административен ръководител – председател на Районен съд – Добрич

7 февруари 2023 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно избра Мариана Момчева Георгиева за административен ръководител – председател на Районен съд – Добрич. Тя има над 21 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Професионалната ѝ кариера започва през 2001 г. с назначаването ѝ на длъжност „съдия“ в Районен съд – Генерал Тошево. През 2006 г. е преназначена в Районен съд – Добрич, чийто заместник-председател е от 07.05.2015 г. до определянето на 19.10.2022 г. за изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на съда.

Съдия Георгиева кандидатства за длъжността въз основа на натрупания професионален и административен опит, водена от желание да запази добрите управленски практики и колегиалната атмосфера в съда. Тя ще работи за надграждане на постигнатите резултати, чрез актуализиране на дългосрочните цели на институцията за качествено, срочно и достъпно правораздаване; развитие и интегриране на кадровия потенциал; повишаване на общественото доверие в Районен съд – Добрич, за поддържане на материално-техническа обезпеченост и развитие на информационните технологии. Набелязаните за тяхното реализиране мерки предвиждат ефективно използване на статистическите данни за работата на съда при своевременно откриване на проблемните области и за предприемане на адекватни управленски решения. При ефективното управление на делата и с цел дисциплиниране на съдебния процес системно ще бъдат актуализирани вътрешните правила за разпределяне на постъпилите дела, ще бъдат изготвени Правила за електронния документооборот, във връзка с преминаване към електронно правосъдие, както и такива за електронно призоваване чрез електронна поща и чрез Системата за сигурно електронно връчване. Кандидатът обръща внимание на необходимостта от популяризиране и насърчаване прилагането на способи за ускорено разрешаване на спорове. Тя се ангажира с провеждането на работни срещи на съдиите от Районен съд – Добрич за обсъждане на съдебната практика и на законодателни промени, както и на периодични срещи, включително чрез отдалечен достъп, с магистрати от районните съдилища в съдебния район. Чрез събиране на информация и периодичен анализ на потребностите на съдиите и съдебните служители от обучение и квалификация по конкретни теми, ще се насърчава тяхното професионално развитието. Съдия Георгиева набелязва серия от мерки за обезпечаване на електронното правосъдие както технологично, така и чрез реинженеринг на работните процеси в администрацията за работа с електронни дела, както и чрез адаптиране на работните места.

Галина Захарова – председател на Върховния касационен съд, Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, и Цветинка Пашкунова – член на ВСС, поставиха въпроси относно натовареността, с която работи като изпълняващ функциите на председател, как ще формира ръководен екип, относно комуникацията на районния съд с Административен съд – Добрич, включително при противоречива съдебна практика, както и за ролята на административния ръководител при отстояване на независимостта на съда.

Подкрепа заявиха Цветинка Пашкунова – член на ВСС, Георги Чолаков – председател на ВАС, Галина Захарова – председател на ВКС, като отбелязаха, че кандидатурата отговаря на законовите изисквания както по отношение на дългогодишния ѝ стаж, така и с получените много добра атестационна оценка и положително етично становище. Обърнато бе внимание, че съдия Георгиева има единодушна подкрепа от общото събрание на съдиите, притежава административен опит, задълбочено познава проблемите на съда и представя визия за тяхното решаване. Посочено бе, че тя се е доказала като ръководител, който участва в организационния живот на Районен съд - Добрич и в осъществяваната правораздавателна дейност наравно с всички съдии.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд