Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС единодушно избра Десислава Николаева за административен ръководител – председател на Районен съд – Левски

7 февруари 2023 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно избра Десислава Николаева за административен ръководител – председател на Районен съд – Левски. В органите на съдебната власт тя има над 6 години юридически стаж. Била е младши съдия в Окръжен съд – Плевен в периода 11.07.2016 г. – 11.07.2018 г., след което е назначена на длъжност „съдия“ в Районен съд – Левски, където правораздава и в момента.

Нейната кандидатура е номинирана и подкрепена на общото събрание на съдиите в Районен съд – Левски. Това обстоятелство, както и натрупаният професионален опит и познание за потенциала на съда, я мотивират да участва в процедурата. Десислава Николаева приема доверието на колегите си като дълг и предизвикателство, като отговорност, за която ще вложи своята воля, решителност и енергия. Като основни цели на своя управленски мандат тя посочва запазване на постигнатите стандарти в ефективността, срочността, качеството и прозрачността на съдебната дейност; надграждане на резултатите и съхраняване на изградените добри междуинституционални отношения. За постигане на качествено правораздаване и утвърждаване на обществения облик на съда, има амбиция да ангажира всеки негов член. В тази връзка кандидатът предвижда да продължи проследяването на статистическите данни за движението на делата и за изготвяне на ежемесечни справки за спазване на сроковете, както и да въведе практика за обсъждане от съдиите на законодателни изменения и следващите ги промени в дейността на съда. Съдия Николаева заявява намерение да допринесе за повишаване на личната мотивация на съдиите и на съдебните служители, чрез адекватна оценка на дейността им, чрез предоставяне на повече възможности за обучение, тъй като в съда не съществуват условия за специализация на магистратите по материя. Сред посочените приоритети е също съхраняването на съществуващата атмосфера на доверие и уважение. Затова кандидатът ще търси индивидуален подход за решаване на възникналите проблеми, ще поддържа непрекъсната обратна връзка с магистратите и ще иска становището на общото им събрание по всички важни за съда въпроси, включително по административно-организационните мерки за подобряване на дейността. Сред нейните приоритети са също спазването на бюджетната дисциплина и участието на Районен съд – Левски в насочени към повишаване на правната грамотност на младите хора дейности.

Цветинка Пашкунова – член на ВСС, постави въпрос относно виждането ѝ за реформата на съдебната карта и за мястото на малките съдилища в нея.

Подкрепа заявиха Цветинка Пашкунова - член на ВСС, и Галина Захарова – председател на Върховния касационен съд, като отбелязаха, че кандидатурата е номинирана от общото събрание на съдиите в Районен съд – Левски, като магистратите са споделили отлични впечатления от професионалната дейност на съдия Николаева и от взаимоотношенията с нея. Посочено бе, че има много добра атестационна оценка и положително етично становище, познава уникалната специфика на съда, предлага визия за бъдещата му работа, заявява доверие в подкрепата на колегите си и умее да изразява лична позиция. Поставен бе акцент на представената от нея концепция за развитие на институцията.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд